Семействата могат да бъдат заедно във вечността

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Семействата могат да бъдат заедно във вечността

Химн: „Заедно семействата могат да са във вечността“ (Химни, № 185)

Дейност

Покажете на семейството си снимка на храм.

Попитайте:

⦁ Какво знаете за храмовете?

⦁ Как храмовете помагат на семействата?

Обяснете, че чрез храмовите обреди може да има вечни семейства. Чрез запечатването в храма цели семейства (братя, сестри, майки, бащи, баби, дядовци, прабаби, прадядовци и други предци) могат да бъдат заедно завинаги. Прочетете следните думи от У. и З. 138:48: „Великото дело… трябваше да се извърши в храмовете Господни за запечатването на децата към техните родители“.

Попитайте:

⦁ Какво според вас означава думата „запечатване“?

⦁ Можете ли да посочите примери за запечатване от ежедневния си живот? (Преди урока помислете за свои собствени примери като запечатване на плик.)

Споделете със семейството си, че Спасителят описва силата за запечатване, когато говори на апостол Петър. Помолете някого да прочете Матей 16:19. Обяснете, че някои служещи в храма носители на свещеничеството имат същата сила да свързват на земята и в небесата.

Обяснете, че когато семействата са запечатани в храма и спазват заповедите, Небесният Отец е обещал, че те могат да бъдат заедно завинаги.

Попитайте: 

⦁ Какво трябва да правим, за да получим благословията да останем запечатани като семейство? 

Посочете, че трябва не само да бъдем запечатани в храма, но също така трябва да спазваме заповедите и да действаме според обещанията, които сме дали на Небесния Отец. Тогава запечатването ще има сила над нас. 

Споделете с близките си, че също така можете да се подготвяте да бъдете вечно семейство, като се отнасяте един към друг с любов и доброта. Старейшина Робърт Д. Хейлз от Кворума на дванадесетте апостоли обяснява: „За да получим благословиите от запечатването, които нашият Небесен Отец ни дава, трябва да спазваме заповедите и да се държим по такъв начин, че нашите семейства да искат да живеят с нас през вечността“ („The Eternal Family“, Ensign, ноем. 1996 г., с. 65).

Разпечатайте по един екземпляр на следващата страница за всяко дете:

Me Аз 

My father’s father Бащата на баща ми 

My father Баща ми 

My mother Майка ми 

My mother’s father Бащата на майка ми 

My father’s mother Майката на баща ми 

My mother’s mother Майката на майка ми

Дайте им следните насоки:  

⦁ Залепете картината на плътна хартия.

⦁ Изрежете картината на храма и седемте триъгълника.

⦁ Пробийте дупки на кръгчетата. 

⦁ Във всеки триъгълник залепете снимка или нарисувайте картина на посочения човек. След това на линията напишете пълното име на човека. 

⦁ Използвайте връв, за да завържете най-горната дупка на картината на храма за долната дупка на триъгълника с вашето име (оставете известно разстояние между храма и триъгълника както е показано на илюстрацията). 

⦁ След това закачете триъгълниците с родителите си за дупките в долната част на картината на храма. 

⦁ Закачете триъгълниците на своите баби и дядовци за долната част на тези на родителите ви. (Не забравяйте да закачите родителите на майка си за нея и родителите на баща си за него.) 

⦁ На гърба на картината на храма напишете цел, която ще ви помага да останете достойни да влезете в храма някой ден. 

⦁ Завържете връв в горната част на получената фигура и я закачете на място, където ще я виждате често.

Обяснете, че връвта представлява запечатващата сила. 

Попитайте:

⦁ Какво ще се случи с вашата фигура, ако срежете връвта между себе си и храма? 

Обяснете, че срязването на връвта (или вземането на погрешни решения) ви отделя от благословиите на храма и вашето вечно семейство. 

Насърчете близките си да живеят така, че да са достойни за храмовите благословии и да се обичат един друг, за да може семейството ви да бъде заедно завинаги.

Почерпка: Лимонови квадратчета

Смесете 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. разтопено краве масло и разстелете сместа на дъното на намазнена тава с размер 22 х 33 см. Печете на 175°C в продължение на 15 минути. 

Разбийте на пяна 4 яйца. Смесете 2 ч.ч. захар, 2 ч.л. сода бикарбонат и ¼ ч.ч. брашно. Смесете тази смес с яйцата. Добавете ¾ ч.ч. лимонов сок. Изсипете върху изпечената кора и върнете във фурната. Печете в продължение на 30 минути. Поръсете отгоре с пудра захар. Оставете в хладилник в продължение на 1–2 часа, докато се охлади.