Семействата могат да бъдат заедно във вечността

Идеи за урока

… Семейството заема централно място в плана на Твореца за вечната съдба на Неговите деца“ (Семейството: прокламация към света)

Тема: Семействата могат да бъдат заедно във вечността

Химн: „Заедно семействата могат да са във вечността“ (Химни, №185)

Дейност 

Започнете урока със следния въпрос:

⦁ Можете ли да опишете идеалното семейство?

Внимателно изслушайте всички отговори. След това прочетете следните думи на старейшина Ричард Г. Скот:

„Чрез възстановеното Евангелие научаваме, че има идеално семейство. Това е семейството, състоящо се от праведен носител на свещеничеството на Мелхиседек, с праведна съпруга, запечатана с него и деца, родени в завета или запечатани с родителите“ („Най-важните неща на първо място“, Ричард Г. Скот, обща конференция, април 2001 г.). 

Попитайте:

⦁ Какво според вас означава думата „запечатване“?

⦁ Можете ли да посочите примери за запечатване от ежедневния си живот? (Преди урока помислете за свои собствени примери като запечатване на плик.)

Споделете със семейството си, че Спасителят описва силата за запечатване, когато говори на апостол Петър. Прочетете и обсъдете Матей 16:19.

⦁ Защо мислите, че едно семейство, което е запечатано или свързано чрез такава сила, може да бъде смятано за идеално?

Напомнете на членовете на семейството си, че идеалният край на една приказка е: „и те заживели щастливо“. Идеалната приказка не би завършила с израз като: „и те живели щастливо до смъртта на един от тях“. Дори завършекът „починали в един и същ ден“ не изглежда идеален.

Президент Гордън Б. Хинкли казва: „Имало ли е мъж да обича истински някоя жена, или жена да обича истински някой мъж, и те да не са се молели отношенията им да могат да продължат отвъд гроба? Случвало ли се е родители да погребат дете и да не копнеят за уверението, че обичното им чедо отново ще бъде тяхно в идния свят? Може ли човек, вярващ във вечния живот, да се усъмни, че тъкмо Бог в небесата е дал на Своите синове и дъщери най-скъпоценното качество на живота, любовта, която намира най-съдържателния си израз в семейните взаимоотношения? Не, здравият разум изисква семейните взаимоотношения да продължават след смъртта. Човешкото сърце копнее за това и Бог в небесата е открил начин, чрез който това да бъде осигурено. Светите обреди в дома Господен осигуряват това“ („Why These Temples?“ Temples of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, 1988 г., с. 4).

⦁ Как мислите, че това да са запечатани един към друг в храма може да се отразява на ежедневните мисли и действия на членовете на едно семейство?

⦁ Какви благословии мислите, че получават членовете на едно семейство, поради това, че са запечатани в храма?

⦁ Запечатването в храма гарантира ли, че членовете на семейството ще живеят щастливо до края на живота си и че ще бъдат заедно във вечността?

Посочете, че за да получим обещанията на храмовото запечатване, трябва да спазваме сключените от нас завети? Можете да прочетете следното изявление от президент Джозеф Фийлдинг Смит: „Когато един човек наруши даден завет, било то кръщение, ръкополагане, брак или някой друг, Духът оттегля печата на одобрение и благословиите няма да бъдат получени“ (Doctrines of Salvation, том 1, с. 45).

Поканете някого да прочете У. и З. 130:1–2. Попитайте:

⦁ Ако „същите взаимоотношения, които съществуват между нас тук, ще съществуват между нас и там“, има ли нещо, което бихте променили в семейството си?

По отношение на тези стихове президент Хенри Б. Айринг казва: „Това учение предполага, че ние уверено можем да се стремим към небесен стандарт в нашите отношения в семейството. Можем да се грижим достатъчно за членовете на нашите семейства – живи и починали, като направим всичко по силите си, за да им осигурим свещеническите обреди, които ще ни свържат завинаги… Дължим на семействата си онзи вид отношение, което можем да представим пред Бог. Трябва да се стараем да не обиждаме и да не се обиждаме. Можем да вземем решение да простим бързо и напълно. Можем да се опитаме да потърсим чуждото щастие преди нашето. Можем да говорим благо. Докато се опитваме да направим тези неща, каним Светия Дух в нашите семейства и в нашия живот („Заедно семействата могат да са във вечността“, Хенри Б. Айринг, Liahona, юни 2015 г.).

Ако членовете на семейството ви все още не са запечатани, ги поканете да обсъдят стъпките, които могат да предприемат към този обред. 

Ако вече сте запечатани в храма, поканете членовете на семейството си да обсъдят как можете да се стремите семейството ви да бъде вечно и да полагате усилия да имате по-добри взаимоотношения един с друг.

Поставете снимка на храм и снимка на семейството ви на видно място, за да ви напомнят за любовта помежду ви и за обещанията, които Господ ви е дал.

Допълнително предложение

Прочетете или изгледайте една от следните речи:

„Храмовете – огледала на ⦁ вечността:⦁ свидетелство⦁ за семейството“, Герит У. Гонг, обща конференция, октомври 2010 г.

„Най-важните неща на първо място“, Ричард Г. Скот, обща конференция, април 2001 г.

Почерпка: Лимонови квадратчета

Смесете 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. разтопено краве масло и разстелете сместа на дъното на намазнена тава с размер 22 х 33 см. Печете на 175°C в продължение на 15 минути. 

Разбийте на пяна 4 яйца. Смесете 2 ч.ч. захар, 2 ч.л. сода бикарбонат и ¼ ч.ч. брашно. Смесете тази смес с яйцата. Добавете ¾ ч.ч. лимонов сок. Изсипете върху изпечената кора и върнете във фурната. Печете в продължение на 30 минути. Поръсете отгоре с пудра захар. Оставете в хладилник в продължение на 1–2 часа, докато се охлади.