Укрепване на семейството чрез семейна молитва

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Укрепване на семейството чрез семейна молитва

Песен: „Семейна молитва“ (Сборник детски песни, с. 101)

Дейност

Попитайте членовете на семейството си:

⦁ Някога чувствали ли сте се самотни сред голяма тълпа?

Разкажете свое преживяване, когато сте се чувствали сами сред група непознати или малко познати хора. Поканете един или двама от членовете на семейството да разкажат свои преживявания. Попитайте:

⦁ Защо се чувствахте самотни, въпреки че бяхте заобиколени от други хора?

⦁ Какво ви кара да чувствате други хора като свои близки?

Споделете заключението, че това да знаем, че някой друг се интересува от нас, от нашите проблеми, успехи и грижи, ни помага да ги чувстваме близки.

Споделете преживяване, когато сте били заобиколени от приятели или близки хора и все още сте се чувствали сами. Може би сте имали проблем и сте смятали, че никой не може да ви помогне или грижа, от която сякаш никой не се е интересувал. Посочете, че е възможно да се чувстваме сами, дори когато сме сред членове на собственото ни семейство, които ни обичат най-много. 

Дайте лист хартия и молив на всеки член от семейството. Помолете всички да направят две колони. Кажете им да напишат в първата колона поне пет неща, за които са се тревожили или притеснявали през изминалата седмица. Ако е необходимо, в началото им дайте примери като контролно или изпит, намиране на приятели в училище или започване на нова работа. Кажете им да напишат във втората колона поне пет неща, които са ги зарадвали през седмицата. Съберете списъците. Попитайте членовете на семейството си:

⦁ Смятате ли, че другите членове на семейството знаят за написаните от вас грижи и радости и че се интересуват от тях?

Покажете събраните от вас списъци. Прочете едно или две неща от списъка на всеки човек. Поканете членовете на семейството си да познаят кой е написал всяко прочетено нещо. Избирайте неща, които може да са трудни за отгатване от семейството ви. Можете да питате: „През седмицата кой от нас се е тревожил за този проблем?“ или „Кой се зарадва на това през седмицата?“

Кажете на членовете на семейството си, че има нещо, което може да им помага да са по-близки един с друг. Става дума за нещо повече от това да знаем какви са грижите на другите.

На пода поставете картина на Спасителя, изрязана под формата на кръг. 

Поставете снимки на членовете на семейството около тази картина. Посочете, че когато членовете на семейството се приближават до Спасителя, те също така се сближават един с друг. Попитайте:

⦁ Как можем да се доближаваме до Спасителя?

⦁ Как близостта ни до Спасителя се отразява пряко на взаимоотношенията ни с другите?

⦁ Защо трябва да се приближаваме до Спасителя? 

⦁ Защо не може Той първо да се приближава до нас? (Вж. У. и З. 88:63: „Приближете се до Мен и Аз ще се приближа до вас… “)

Прочетете 3 Нефи 18:21. Споделете със семейството си, че едно от най-важните неща, които можем да правим заедно като семейство, за да се приближаваме до Него и да се сближаваме, е да се молим заедно.

Попитайте:

⦁ Защо когато се молим като семейство, получаваме помощ, която не можем да получим по друг начин?

Посочете, че когато се молим заедно за конкретни проблеми, Небесният Отец може да ни разкрива начини да си помагаме един на друг, за които може да не сме подозирали.

Предложете им през седмицата да полагат специални усилия да се молят за притесненията на членове на семейството. Преди всяка семейна молитва можете да обсъждате различни нужди и притеснения. Възможно е за вас времето за хранене да е подходящо за такива обсъждания. По време на следващата семейна домашна вечер обсъдете дали това е помогнало за сближаването на членовете на семейството ви.

Time for family prayer Време за семейна молитва

Show each child the correct path to follow so he or she can join the family prayer. Then color the picture. Дайте на всяко дете насоки, които да следва през лабиринта, за да може да се присъедини към семейната молитва. След това оцветете рисунката.

Почерпка: Диня