Щом любов цари

11 септември

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Щом любов цари

Песен: Вечното ми семейство (Сборник детски песни, Допълнителни материали, с. 2)

Дейност

Дайте на всеки по една малка пръчка. Помолете някого да счупи своята пръчка. (Трябва да се счупи лесно.) След това съберете всички пръчки, завържете ги с ластик или връв и помолете някого да се опита да ги счупи.

Попитайте: 

⦁ По какъв начин тези пръчки са като нашето семейство? 

⦁ Какво може да представлява връвта около тях? (Любов, служба, молитва.) 

Прочетете 1 Йоан 4:7.

Обсъдете следните въпроси:

⦁ Винаги ли е лесно да обичате членовете на семейството си? 

⦁ Защо понякога е дори по-трудно, отколкото да обичаме други хора в света?

Обяснете, че е лесно да бъдем любезни и мили към приятели и хора, с които не живеем, но не винаги е лесно да сме любезни и любящи към близките ни, към членовете на семейството ни. Понякога член на семейството може да каже или направи нещо, което да засегне друг от семейството и това да доведе до лоши чувства. Ако се опитваме, можем да преодоляваме тези лоши чувства.

Използвайте историята по-долу, за да покажете как това да показваме любов ни помага да преодоляваме отрицателните чувства един към друг:

„Няма да ти изгладя ризата. Изглади си я сам“ – каза Сибил на брат си Филип, който беше две години по-малък от нея.

„Няма ли, няма да я изгладиш, но веднага би се съгласила да изгладиш ризата на Тим“ – отвърна Филип, изтичвайки навън.

„Сибил, притеснявам се да виждам как ти и Филип се отнасяте един към друг“ – каза майка им.

„Ох, той ме ядосва толкова много, че не мога да го понасям!“

„Би ли искала да опиташ да направиш нещо сама, без той да знае?“

„Първо ми кажи за какво става дума“.

Майка ѝ каза: „Без значение какво прави или казва Филип, ще правиш и казваш само неща, които показват обичта ти към него. И виж какво ще стане. За мен ще е интересно да видя“.

„Но това ще бъде трудно. Не съм сигурна, че мога да го направя. Мислиш ли, че той би се променил? Би било добре брат ми да ми е приятел. Нали знаеш, че отношенията между Марияна и брат ѝ са чудесни. Може би тя може да ми даде някои идеи. Ще си помисля, мамо“.

По пътя към училище на следващата сутрин Сибил се спря до дома на Марияна, за да могат да вървят заедно както обикновено. Марияна носеше много плакати. Когато излизаха, Филип мина покрай тях. Сибил му извика: „Хей, Филип, моля те да ми носиш книгите, за да мога да помогна на Марияна с тези плакати“.

„Добре, ще ти помогна, както ти ми изглади ризата“.

„Съжалявам за това. Ще я изгладя довечера“.

Но Филип се направи, че не я е чул.

Тъй като пропусна да обядва, за да се подготви за тест, Сибил беше много гладна, когато се прибра у дома. Тя си направи сандвич. Точно преди да отхапе от него, Филип влезе и каза: „Хей, Сибил, направи един такъв и за мен“.

Тя отвори устата си да каже: „Добре, точно както ми помогна с носенето на книгите“, но вместо това каза: „Ето, вземи този. Аз ще си направя друг“.

Филип я погледна озадачен. Той грабна сандвича и избяга.

Няколко дни по-късно майката на Сибил ѝ каза: „Мисля, че вече има ефект, въпреки че Филип все още се съмнява в мотивите ти“.

Сибил кимна: „Мисля, че имам малко по-добри чувства към него. Но е доста по-трудно, отколкото си мислех. Веднъж се поддадох на стария си навик и той наистина си го получи.“

„Ще мине време, докато той се увери, че си искрена. Но междувременно трябва да кажа, че тук е по-спокойно“.

След около седмица Сибил развълнувано каза на майка си: „Получи се. Нали знаеш, че сама щях да измия чиниите. Беше ред на Маргарет, но понеже беше настинала, татко ѝ каза да си легне. Би ли повярвала, че Фил дойде и каза, че ще бърше чиниите. Поговорихме си много добре. Аз наистина го обичам“.

Попитайте:

⦁ Защо Сибил и Фил вече се отнасяли един към друг по различен начин? (Посочете, че е било необходимо един от тях да покаже любов, за да се променят нещата.)

⦁ Защо е важно да изразяваме любовта си един към друг? (Като си служим един на друг и си помагаме, любовта ни един към друг нараства.)

Помолете членовете на семейството си да разкажат за случай, когато някой от близките ви е показал любов. Всеки трябва да започне с думите: „Мисля за човек, който… , за да покаже своята любов“. Поканете останалите членове на семейството да познаят за кого става дума. Направете така, че всеки да каже нещо и за всеки да бъде даден пример.

Поканете членовете на семейството си да показват само любов един към друг, без значение как се държат другите. 

Допълнително предложение

Изиграйте играта „Въртене на бутилка“. Помолете всички членове на семейството да седнат в кръг, като сложите странично обърната бутилка в средата. Преди всяко завъртане обявете какво ще направи човекът, към когото сочи бутилката. След това завъртете бутилката. Например, след като бутилката спре да се върти, кажете на човека, към когото сочи тя, да прегърне или целуне някого, да каже какво е направил някой за него наскоро, да каже какво харесва в някого, да направи нещо бързо за някого или да обещае да направи нещо малко за някого на следващия ден. Можете да добавите и други неща за правене, които са подходящи за вашето семейство.

Почерпка: Дърпани сметанови бонбони с мед 

В дълбока тенджера с дебело дъно смесете 1 ч.ч. високо маслена сметана с 2 ч.ч. мед. Добавете 1 ч.ч. захар. Сложете на котлона и бъркайте, докато захарта се разтопи и сместа заври. Покрийте съда и варете в продължение на 1 минута. Махнете капака. Варете без бъркане, докато сместа достигне 290°С (фаза на размекване). Намазнете плитка тава с краве масло. Изсипете сместа в намазнената тава. Охладете в продължение на 5 минути. Прегънете ръбовете към средата. Когато се охлади достатъчно, намазнете ръцете си и дърпайте и разтягайте, докато се оформят ръбове. Разтегнете на въжета и нарежете на бонбони.