Щом любов цари

11 септември

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Щом любов цари

Песен: „Щастливо семейство“ (Сборник детски песни, с. 104)

Дейност

Кажете на децата, че ще се престорите, че специален гост ще идва в дома ви. Името му е Исус. Помолете ги да помислят колко развълнувани биха били, ако Исус ги посети. Попитайте:

⦁ Какво трябва да направим, за да се подготвим? (Да почистим дома. Да облечем хубави дрехи.)

⦁ Как ще се държим, когато Исус дойде?

Децата могат да пресъздадат нещата, които биха правили.

Обяснете на децата, че ако Исус беше тук, щяха да имат приятни чувства. Те щяха да знаят, че Той ги обича.

Кажете на децата, че ако Исус беше във вашия дом, те щяха да се стараят много да бъдат добри и да показват любовта си един към друг.

Обяснете, че всеки ден могат да имат такива приятни чувства в дома си, като споделят, не спорят и са мили един към друг.

⦁ Как мислите, че майка ви знае, че я обичате? (Помогнете на децата да посочат някои неща, които правят, за да показват обичта си.)

⦁ Как баща ви знае, че го обичате? А сестра ви? А брат ви?

Залепете картината по-долу на плътна хартия. Изрежете къщата по пунктираните линии и след това я нарежете на парчета по линиите. Разбъркайте парчетата и след това сглобете къщата отново. Всеки път, когато поставите парче на правилното място, помислете какво прави човека на картината, за да помага на своето семейство.

LOVE AT HOME Щом любов цари 

Clean the floor Почистване на пода

Pick up toys Събиране на играчките

Make the bed Оправяне на леглото

Sing together Пеене заедно

Play a game together Играене на игри заедно

Set the table Нареждане на масата

Read together Четене заедно

Help cook Помощ с готвенето

Обяснете, че желаете винаги да цари любов в дома ви, за да може винаги в него да има добри чувства. Обяснете на децата какво още могат да правят, за да бъдат добър пример, чрез който през седмицата да показват любовта си. 

Допълнително предложение

Следва игра на музикални столове, която можете да изиграете със семейството си, за да бъде забавно и всички да се чувстват обичани:

1. Подредете няколко стола или възглавници в кръг. Използвайте достатъчно на брой, за да седнат всички с изключение на един. Погрижете се да има достатъчно място за всички да обикалят около кръга. 2. Изберете един човек, който да отговаря за музиката. Поканете го да пее или тананика песен, докато всички обикалят около кръга. 3. Когато човекът спре да пее, всички се опитват да седнат колкото могат по-бързо. Човекът, който не успее да седне, напуска играта. 4. Преди да започнете отново, помолете всички членове на семейството да кажат по нещо мило за човека, който е отпаднал. 5. Махнете един стол/възглавница и продължете да играете, докато всеки е чул мили неща за себе си! 

Почерпка: Дърпани сметанови бонбони с мед 

В дълбока тенджера с дебело дъно смесете 1 ч.ч. високо маслена сметана с 2 ч.ч. мед. Добавете 1 ч.ч. захар. Сложете на котлона и бъркайте, докато захарта се разтопи и сместа заври. Покрийте съда и варете в продължение на 1 минута. Махнете капака. Варете без бъркане, докато сместа достигне 290°С (фаза на размекване). Намазнете плитка тава с краве масло. Изсипете сместа в намазнената тава. Охладете в продължение на 5 минути. Прегънете ръбовете към средата. Когато се охлади достатъчно, намазнете ръцете си и дърпайте и разтягайте, докато се оформят ръбове. Разтегнете на въжета и нарежете на бонбони.