Магнити и морал

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Магнити и морал

Песен: „Подари ми Бог чудесен храм“ (Сборник детски песни, с. 73)

Дейност

Поставете два магнита на равна повърхност. Помолете някого да пробва колко може да доближи магнитите един до друг, преди те да се привлекат. 

Покажете снимки на мъж и жена или посочете намиращи се в стаята хора. Обяснете, че мъжете и жените се различават едни от други. Всеки от нас е получил тяло като дар от Бог. Той е създал телата ни така, че мъжете и жените да се привличат едни към други като магнити. Когато мъжете и жените изпитват привличане един към друг като магнити, техните желания се наричат сексуални желания. Тези желания позволяват на мъжете и жените да изразяват любовта си един към друг и да имат свои деца. Заедно с нашия Небесен Отец ние можем да създаваме тела за Неговите чеда. Това е една чудесна сила и дар. Но Бог ни е заповядал да я използваме само в рамките на брака. Когато спазваме тази заповед, връзката ни може да бъде по-силна и можем да имаме повече радост в семейството си.

Покажете бебешки снимки на децата си. Споделете с децата си какви чувства сте изпитали, когато те са се родили. Споделете чувствата си по отношение на това, че можете да създавате живот и да довеждате деца на този свят. 

Разберете това, което децата ви вече знаят за телата ни. Попитайте ги кой е създал телата ни и защо те са специални. Поговорете как можем да уважаваме телата си. Насърчете децата си да зададат въпросите, които имат за важността на телета си. Научете децата си на правилните думи за различни части на телата им, включително свещените интимни части. Подчертайте, че тези думи трябва да се използват само по подходящ начин и с уважение.

Покажете чиста бяла тениска. Обяснете, че бялото символизира чистота и святост. Поканете едно от децата си да облече тази тениска. Попитайте:

⦁ Как се чувстваш, като носиш тази чиста и бяла тениска? 

Напръскайте бялата тениска с черни водни бои, разредени с вода. Попитайте детето:

⦁ Как се чувстваш сега?

Обяснете, че когато следваме сексуалните си желания по неподходящ начин, се чувстваме зле, защото се омърсяваме. Това включва да използваме тялото си по неправилен начин или да гледаме другите хора да правят това по телевизията, в Интернет, списания или книги. Обяснете, че някои хора в нашия свят не се отнасят с уважение към своите тела или телата на другите. Това може да има лошо влияние върху нас.

Споделете с децата си следните насоки, които ще им помагат да се пазят морално чисти:

⦁ Никога не оставайте сами в стая с непознат от противоположния пол.

⦁ Никога не позволявайте на непознати да докосват тялото ви, особено интимните части.

⦁ Не правете нищо, което би ви било неудобно да направите в присъствието на родителите си. 

⦁ Споделяйте с родителите си всичко, което ви се случва. Не пазете тайни от родителите си, дори и ако някой ви каже, че не трябва да казвате на никого.

⦁ Не гледайте видео материали с разсъблечени хора.

⦁ Ако случайно видите неподходящо видео или снимки: 

⦁ наречете нещата с истинските им имена („това е неподходящо видео или неподходяща снимка“),

⦁ спрете го или се махнете и

⦁ споделете преживяването си с родителите си.

Споделете свидетелството си по отношение на щастието, което моралната чистота носи.

Почерпка: Плодова пица

2 ¾ ч.ч. брашно

1 ч.л. сода

1 ч.ч. размекнато краве масло

1 ½ ч.ч. бяла захар

1 яйце

1 ч.л. ванилия 

Разбийте добре захарта и маслото. Добавете яйцето и ванилията и продължавайте да разбивате. Добавете брашното и содата. Разточете тестото на голям кръг. Печете на 175°C, докато придобие леко кафяв оттенък. Оставете да изстине. Намажете кората с плодово мляко, течен шоколад или нещо друго, подходящо за намазване. Украсете с плодове, които семейството ви обича.