Как мога да бъда духовно защитен?

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Как мога да бъда духовно защитен?

Песен: „Светият Дух“ (Сборник детски песни, с. 56)

Дейност

Вземете меко, топло одеяло и го покажете на децата. Кажете им, че когато ни е тъжно или ни е студено, можем да се завием с одеялото и веднага ще се почувстваме уютно и топло. Едно по едно завийте всяко дете в одеялото. Обяснете, че Светият Дух действа по същия начин: той ни топли и ни пази.

Обсъдете различни ситуации, когато можем да се нуждаем от утеха и защита чрез Светия Дух. Също обсъдете как Светият Дух ни помага да вършим това, което е правилно. Можете да използвате следния материал, за да насърчите обсъждане.

Копирайте рисунката и я оцветете, ако желаете. Изрежете по плътната линия и сгънете по прекъсната линия. Залепете с тиксо или лепило краищата, за да направите кубче. Хвърлете кубчето като зарче. Прочетете надписа върху горната част на куба и помолете децата да повтарят с вас. След това нека децата обяснят как вършенето на всяко от написаните неща ни помага да чувстваме Светия Дух. Когато се падне страната с надпис „Светият Дух ми помага“, обсъдете с децата как Светият Дух прави това. Повторете, като давате на всяко дете ред да хвърля кубчето.

Обяснете на семейството си, че ние също можем да се чувстваме по-силни и в безопасност, когато сме заедно със семейството си. Можем да сравним семейството си с крепост – място, което е защитено срещу нападението на враговете. Съберете одеяла, чаршафи, големи хавлии, възглавници, празни кутии, столове и всичко, което може да използвате, за да построите „крепост“. Обсъдете със семейството си какво може да се използва, за да се построят здрави стени за духовна защита (като семейни молитви, изучаване на Писанията, семейни домашни вечери, спазване на заповедите, ходенето на църква и посещаването на храма.) Работете заедно, за да построите укреплението и помолете семейството си да се събере в „защитата“ на крепостта. Изяжте почерпката в уютната обстановка.

Почерпка: Морковена торта 

2 ч.ч. брашно

2 ч.ч. захар

1 ч.л. сода

3 ч.ч. настъргани моркови

1 ч.л. канела

4 яйца

1 ч.ч. плюс 1 с.л. растително масло 

1 ч.л. сол

малко ванилия

3/4 ч.ч. стафиди

Предварително загрейте фурната до 175° C. Разбъркайте брашното, захарта, содата и солта. Добавете олиото и яйцата. Разбъркайте заедно морковите и канелата в отделен съд и ги добавете към сместа. Добавете в сместа стафидите. Печете в тава 22x33 см за

25–30 минути или докато ако боднете в центъра с клечка за зъби, тя излезе чиста. 

Глазура:

100 гр. размекнато сирене крема

100 гр. размекнато масло

2-3 ч.ч. пудра захар

1-2 с.л. мляко

2 ч.л. ванилия 

Смесете всички съставки с миксер. Намажете тортата с глазурата.

Съхранявайте тортата покрита, в хладилник.