Как мога да бъда духовно защитен?

Идеи за урока

Тема: Как мога да бъда духовно защитен?

Химн: „Дух Свети, води ни!“ (Химни, № 89)

Дейност

За този урок ще имате нужда от два картофа: един – обелен, а другия – не. Покажете ги на семейството си. Попитайте:

⦁ Какво ще се случи с обеления картоф след няколко дни?

Посочете, че обеленият картоф ще омекне, ще изгуби цвета си и хранителната си вещества. Другият картоф ще остане хубав за седмици, дори месеци. 

Обяснете, че Светият Дух може да бъде сравнен с картофената обелка; той предлага защита от нещата, които биха ви унищожили.

Попитайте вашето семейство:

⦁ Какво в този свят може да ни унищожи?

⦁ Как може Светият Дух да ни предпазва от тези зли влияния?

⦁ Какво можем да правим, за да запазваме Светия Дух с нас?

Кажете на семейството си, че старейшина Далин Х. Оукс в една от речите си дава списък с неща, необходими, за да задържим Духа. (Вж. „Недейте се лъга“, Далин Х. Оукс, Лиахона, ноември 2004 г.).

Напишете следните изречения на шест отделни листчета хартия. Поставете ги в подходяща купа и нека членовете на семейството теглят по едно листче един след друг. Обсъдете как всяко от предложенията ще ни помага да запазваме Светия Дух с нас и ще ни защитава.

⦁ Покайвайте се за греховете си всяка седмица и подновявайте заветите си, като вземате от  причастието с чисти ръце и чисто сърце.

⦁ Дръжте се здраво за Писанията.

⦁ Спазвайте заповедите.

⦁ Молете се за напътствие.

⦁ Ходете на църква всяка неделя.

⦁ Никога не приемайте в телата си и не вършете с телата си неща, които пропъждат Светия Дух и ни оставят без духовна защита срещу измама (конкретно, избягвайте порнография, алкохол, тютюн, наркотици и не нарушавайте закона за целомъдрието).

Обяснете на семейството си, че ние не само трябва да защитаваме себе си, но и семействата си. Обсъдете светските влияния, които действат разрушаващо за семейството ви. Попитайте: 

⦁ Имаме ли „врагове“, от които е необходимо да защитаваме дома си?

Помолете някой да прочете историята за нефитите, които строят здрави стени, за да се защитят от враговете си, ламанитите (Алма 48:7–10). 

Помогнете на семейството си да определят някои „камъни“, които могат да се използват, за да се построят здрави стени на духовна защита (като семейна молитва, изучаване на Писанията, подчинение на заповедите, семейна домашна вечер, ходенето на църква и посещаването на храма).

Попитайте:

⦁ Кога е най-доброто време за „изграждане на стени“, които да защитават нас и домовете ни?

Посочете, че е твърде късно да се строят стени по време на война или когато виждате, че врагът идва. Така че най-доброто време да укрепваме себе си и домовете си е по време на мир, дори когато не чувстваме някаква опасност. 

Насърчете членовете на семейството си редовно да вършат простите неща, разглеждани в този урок. Споделете своето свидетелство за важността на духовната защита за вас и за дома ви.

Почерпка: Морковена торта 

2 ч.ч. брашно

2 ч.ч. захар

1 ч.л. сода

3 ч.ч. настъргани моркови

1 ч.л. канела

4 яйца

1 ч.ч. плюс 1 с.л. растително масло 

1 ч.л. сол

малко ванилия

3/4 ч.ч. стафиди

Предварително загрейте фурната до 175° C. Разбъркайте брашното, захарта, содата и солта. Добавете олиото и яйцата. Разбъркайте заедно морковите и канелата в отделен съд и ги добавете към сместа. Добавете в сместа стафидите. Печете в тава 22x33 см за

25–30 минути или докато ако боднете в центъра с клечка за зъби, тя излезе чиста.

Глазура:

100 гр. размекнато сирене крема

100 гр. размекнато масло

2–3 ч.ч. пудра захар

1–2 с.л. мляко

2 ч.л. ванилия 

Смесете всички съставки с миксер. Намажете тортата с глазурата.

Съхранявайте тортата покрита, в хладилник.