Законът за жътвата

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Законът за жътвата

Химн: „Сега слънце свети“ (Химни, № 145)

Дейност

Видео: Continue in Patience 

Прочетете следната история на семейството си:

Една жена на име Криста някога работела в малка компания за семена. Тя обичала работата си. За нея било удивително, че всяко малко зрънце, което продава, има способността да се превърне в нещо чудно – морков, зеле и дори огромно дъбово дърво.

Криста обичала да седи пред компютъра си, да приема поръчки и да отговаря на въпроси. Един ден тя получила оплакване, което я объркало.

„Тези семена не поникват“ – казал клиентът. „Купих ги преди два месеца и още нищо“.

„Посадихте ли ги в хубава почва, на подходяща светлина и поливахте ли ги достатъчно?“ – попитала Криста.

„Не, но свърших моята част“ – отговорил клиентът. – Купих семената. Все пак, сте ми дали гаранция, че ще пораснат“.

„Но не сте ги посадили?“

„Не, разбира се! Това би означавало да си изцапам ръцете“.

Криста се замислила за това и решила, че трябва да бъдат написани указания за засаждане. Тя преценила какви да бъдат първите указания: „Трябва да следвате указанията за засаждане, за да покълнат семената. Не можете да ги оставите на рафта и да очаквате да пораснат“.

Не след дълго друго оплакване я озадачило.

„Тези семена не дават плод“ – се оплакал клиент.

„Засадихте ли ги в хубава почва?“ – отговорила Криста. „Осигурихте ли им достатъчно вода и слънчева светлина?“

„О, да“ – настоял клиентът. „Направих всичко това – точно както пише на опаковката. Но не се получи“.

„Случи ли се нещо изобщо? Те покълнаха ли?“

„Нищо не се случи“ – казал клиентът. „Посадих ги точно по инструкциите. Надявах се да имам домати за вечеря. Сега съм много разочарован“.

„Почакайте – отговорила Криста – Нима казвате, че сте посадили семената днес?“

„Не ставайте смешна – отговорил клиентът. – Посадих ги преди седмица. Не очаквах да видя домати на първия ден; бях търпелив. Нека ви кажа – имаше много поливане и чакане между тогава и сега“.

Криста осъзнала, че трябва да добави още едно упътване: „Тези семена се подчиняват на законите на биологията. Ако засадите семената сутринта и очаквате да ядете домати по-късно същата седмица, ще се разочаровате. Трябва да бъдете търпеливи и да почакате делото на природата да се разгърне пред вас“.

Всичко вървяло добре, докато Криста не получила друго оплакване.

„Много съм разочарован от вашите семена – започнал клиентът. –  Посадих ги точно според инструкциите на опаковката. Поливах ги и се погрижих да получават достатъчно слънчева светлина и чаках, докато накрая те дадоха плодове“.

„Звучи сякаш сте направили всичко както трябва“ – казала Криста.

„Всичко това е добре – отговорил клиентът. – Но това, което порасна, бяха тиквички!“

„Според моята справка вие сте поръчали такива семена“ – казала Криста.

„Но аз не искам тиквички; искам тикви!“

„Не разбирам“.

„Засадих семената на мястото за тикви в моята градина – в същата почва, от която се родиха тикви миналата година. Хвалих растенията всеки ден, като им казвах какви хубави тикви ще пораснат. Но вместо големи оранжеви тикви получих дълги зелени тиквички. Много тиквички!“

Криста разбрала, че може би упътванията не са достатъчни и е необходимо да посочи принципа: „Семената, които засаждате и времето на засаждане определят реколтата“. („Божията жътва“, Дитер Ф. Ухтдорф, Послание на Първото президентство, авг. 2014 г.)

Попитайте вашето семейство:

⦁ Как можем да оприличим тази история с нашия живот? (Ние също можем да получим добра реколта в нашия живот – това са последствията от нашите действия)

⦁ Кой представлява клиентът? (Всеки един от нас)

⦁ Кой представлява продавачът? (Бог, ръководителите на Църквата, родителите, учителите)

⦁ Кои грешки, от описаните в тази история, правим понякога?

⦁ Какви правила относно жътвата можем да научим от тази история? (Ние трябва да избираме семената, които искаме да отглеждаме; трябва да ги посадим и да се грижим за тях; трябва да имаме търпение и да изчакаме за реколтата.)

Прочетете и обсъдете Галатяните 6:7–9. 

Предложете на децата да изпълнят следната задача: 

Обяснете им, че следната градина показва някои добри „плодове“, които те могат да пожелаят да имат в живота си. На свободните редове те трябва да напишат някои неща, които могат да правят този месец, коио да им помогнат да получат тези благословии.

A happy home Щастлив дом

Education Образование

Good friends Добри приятели

Baptism and confirmation Кръщение и потвърждаване

Testimony of Jesus Christ Свидетелство за Исус Христос

Почерпка: Тиквен пай

Продукти: 

Основа за пая (2 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. масло, 1/2 ч.ч. мас (или по-точно, shortening) или друга мазнина, щипка сол, ледена вода (добавете лъжица по лъжица, до получаването

на подходяща консистенция)

2 ч.ч. пюрирана тиква

1/2 ч.ч. захар

1 ч.л. канела

1/2 ч.л. джинджифил

1/4 ч.л. индийско орехче

2 яйца (леко разбъркани)

3/4 ч.ч. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Махнете семките от тиквата и я нарежете на парчета по 12 см. Покрийте с алуминиево фолио и печете на 200°C за около час.  Изгребете тиквата от кората и я сложете в пасатор до получаване на гладко пюре. Изцедете течността от пюрето, като използвате сито.

Разточете основата за пая и я поставете в кръгла тава за пай с диаметър 22 см. Разбъркайте тиквеното пюре, захарта, канелата, джинджифила и индийското орехче в една купа. Добавете яйцата и разбъркайте леко с вилица, докато се получи еднородна смес. Постепенно добавете млякото и разбъркайте, докато получите еднородна смес. Внимателно излейте пълнежа върху основата за пая. Покрийте крайчетата на кората на пая с алуминиево фолио. Печете 25 минути на 200° C, после махнете фолиото. Печете още 25 минути или докато при пъхане на нож в центъра на пая, той излиза чист. Оставете да се охлади.