Законът за жътвата

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Законът за жътвата

Песен: „Избери правилния начин“ (Сборник детски песни, с. 82–83)

Дейност

Покажете картина на хора, прибиращи реколта. 

Попитайте:

⦁ Какво виждате на тази картина?

⦁ Какво трябва да прави човек, за да получи добра реколта? (Обяснете, че реколтата е храната, която се получава от градината.)

Обяснете, че за да получат добра реколта, хората трябва да спазват няколко правила. Помолете семейството си да слушат внимателно следната история и да открият тези правила. Може да правите паузи, за да питате дали някой е забелязал правило в това, което е чул.

Криста работела в компания за семена. Един ден тя получила оплакване, което я объркало.

„Тези семена не поникват“ – казал клиентът.

„Посадихте ли ги в хубава почва, на подходяща светлина и поливахте ли ги?“  – попитала Криста.

„Не! Това би означавало да си изцапам ръцете“.

Криста решила да напише указания: „Трябва да посадите семената. Не можете да ги оставите на рафта и да очаквате да пораснат“.

Скоро получила друго оплакване.

„Посадих семената и се надявах да имам домати за вечеря. Сега съм много разочарован“.

 „Почакайте – отговорила Криста – Нима казвате, че сте посадили семената днес?“

„Не ставайте смешна – отговорил клиентът. – Посадих ги преди седмица“.

Криста добавила друго указание: „Трябва да имате търпение и да чакате“.

Всичко вървяло добре, докато Криста не получила друго оплакване.

„Посадих семената, поливах ги и се погрижих да получават достатъчно слънчева светлина и чаках. Но те дадоха тиквички!“ – казал клиентът.

„Вие поръчахте семена от тиквички“ – отговорила Криста.

„Но аз не искам тиквички; искам тикви! Засадих семената на мястото за тикви в моята градина!“

Тогава Криста написала: „Семената, които засадите, определят реколтата, която ще получите“.

(„A lesson from seeds“, Friend, септ. 2016 г., адаптирано от „Божията жътва“, Дитер Ф. Ухтдорф, Послание на Първото президентство, авг. 2014 г.).

Разберете какви правила е открило вашето семейство от тази история. Посочете, че е важно:

⦁ Да избирате правилните семена;

⦁ Да засадите семената;

⦁ Да се грижите за растенията;

⦁ Да сте търпеливи и да чакате.

Кажете на семейството си, че тази история ни учи не само за плодове и зеленчуци, но и ни дава уроци за живота.

Обяснете, че точно както семената изискват труд и търпение, така и много от благословиите на Небесния Отец. Ако посадим и се грижим за евангелските стандарти във всекидневния си живот, ще отгледаме духовни плодове от голяма стойност. Целта ни е да живеем добър живот, така че реколтата с Божии благословии да може да бъде наша.

Ако е възможно посадете семена в есенна градина навън или в саксии. Научете семейството си какво означават думите сея, жъна реколта и първи плодове, докато израстват растенияа в градината. 

Помолете децата да подредят картинките така, че да помогнат на момчето да събере реколта от своята царевица! Напишете номера в кръгчетата, за да означите реда на картинките.

Почерпка: Тиквен пай

Продукти: 

Основа за пая (2 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. масло, 1/2 ч.ч. мас (или по-точно, shortening) или друга мазнина, щипка сол, ледена вода (добавете лъжица по лъжица, до получаването

на подходяща консистенция)

2 ч.ч. пюрирана тиква

1/2 ч.ч. захар

1 ч.л. канела

1/2 ч.л. джинджифил

1/4 ч.л. индийско орехче

2 яйца (леко разбъркани)

3/4 ч.ч. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Махнете семките от тиквата и я нарежете на парчета по 12 см. Покрийте с алуминиево фолио и печете на 200°C за около час.  Изгребете тиквата от кората и я сложете в пасатор до получаване на гладко пюре. Изцедете течността от пюрето, като използвате сито.

Разточете основата за пая и я поставете в кръгла тава за пай с диаметър 22 см. Разбъркайте тиквеното пюре, захарта, канелата, джинджифила и индийското орехче в една купа. Добавете яйцата и разбъркайте леко с вилица, докато се получи еднородна смес. Постепенно добавете млякото и разбъркайте, докато получите еднородна смес. Внимателно излейте пълнежа върху основата за пая. Покрийте крайчетата на кората на пая с алуминиево фолио. Печете 25 минути на 200° C, после махнете фолиото. Печете още 25 минути или докато при пъхане на нож в центъра на пая, той излиза чист. Оставете да се охлади.