Честност

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Честност

Песен: „Предан бъди“ (Сборник детски песни, с. 80)

Дейност

Видео: Honesty: You Better Believe It!

Разкажете следната история на семейството си и я обсъдете заедно.

„Наскоро, нашият внук, Адам, беше с мен и сестра Стоун на едно пътуване. … Спряхме за обяд. Когато сервитьорката… ми върна рестото, разбрах, че тя е взела пари само за два сандвича, вместо за три. … Почувствах, че това е добър момент да поговоря с Адам относно честността и затова… обясних какво е станало. …

Казах, че можем да си тръгнем сега и да задържим допълнителната сума и никой даже няма да забележи разликата или можем да кажем на момичето, че все още ѝ дължим пари за един сандвич. Това решение изобщо не беше трудно, след като взехме решение, че ако задържим парите, които дължим за неплатения сандвич, ще нарушим заповедта „Не кради“. …

Адам и аз отидохме при момичето на касата и аз ѝ обясних, че ни е взела по-малко пари. … Тя ни благодари, че сме ѝ казали за грешката. Продължихме си по пътя, чувствайки се добре и съм сигурен, че Небесният ни Отец одобряваше нашата постъпка“. (О. Лесли Стоун, „Be Honest“, Friend, ян. 1975 г., с. 7.)

Помолете всеки член от семейството ви да даде определение за лъжа. След това сравнете вашите определения с това на старейшина Марвин Дж. Аштън: „Лъжата е  всеки начин на общуване с друг, който цели да заблуди“ (в Conference Report, апр. 1982 г., с. 10; или Ensign, май 1982 г., с. 9).

Обсъдете определението на старейшина Аштън. Обяснете, че фактически можем да излъжем без дори да кажем дума. Кимането с глава или ако си премълчаваме може да заблуди.

За следващата дейност предварително трябва да помолите някой близък да отговаря с лъжа на всеки въпрос, който го питате. Задайте на този член от семейството някакъв лесен въпрос – например: „Къде бяхте преди да започнем семейната домашна вечер?“ Когато излъже увийте дълга връв или прежда около него веднъж. След това задайте допълващ въпрос – например: „Защо беше там?“ Като отговори с лъжа, увийте още веднъж връвта около него. Продължавайте да задавате допълващи въпроси, като след всяка казана лъжа го увивайте с връвта. Обяснете на семейството си, че сте помолили този човек да отговаря с лъжи, за да покажете как една лъжа води до друга и колко бързо можем да се оплетем в капан от лъжи.

Нека всеки човек опише една или повече ситуации, в които е лесно да се излъже. Докато се споменава всяка ситуация, давайте причини защо е изкушаващо да се лъже. Причините може да включват: да избегнеш неудобство, да ласкаеш, да получиш предимство, да унищожиш други или да оправдаеш лошо представяне.

Обсъдете колко лесно е да се излъже. Посочете, че някои лъжи може да изглеждат по-големи от други, но дори и най-малката лъжа е грях.

Прочетете Учение и завети 42:21, за да покажете колко сериозен грях е лъжата. Уверете се, че близките ви разбират, че могат да се покаят за всички лъжи, които може да са изрекли. Насърчете ги да внимават за ситуации, в които могат да бъдат изкушавани да казват лъжи и да се уверяват, че избират да казват истината.

Допълнително предложение:

Пригответе листчета хартия с по един от следните изрази, написани на всяко едно: у дома, в училище, в Църквата, в квартала, на работа, в магазина, по време на игра.  Нека всеки човек изтегли по едно листче, да прочете израза и да обсъди как може да се мами в тази ситуация. Помогнете на близките ви да разберат, че всичко, което може да спечелят чрез измама винаги е по-малко от това, което губят от измамата. Отправете предизвикателство към семейството ви да бъдат честни през цялото време.

Почерпка: Ябълков хрупкав сладкиш

Съставки: 

4 ябълки – обелени, с извадена сърцевина и нарязани на резени

1/2 ч.ч. кафява захар

1 ч.ч. брашно

3/4 ч.ч. захар

1 ч.л. канела

1/4 ч.л. сол

1 яйце, разбито

2 с.л. масло, разтопено

Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната на 190°C. В кръгла тава с диаметър 22 см объркайте нарязаните ябълки с кафявата захар. В голяма купа смесете брашното, бялата захар, канелата и солта. В малка купа разбийте яйцето и разтопеното масло. Разбъркайте заедно  със сместа от брашно. Разнесете равномерно върху ябълките.

Печете 30–40 минути или до получаване на златист цвят и хрупкавост на горната част. Сервирайте със сладолед.