Честност

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Честност

Песен: „Предан бъди“ (Сборник детски песни, с. 80)

Дейност

Преди урока пригответе играчка паяк. Или изрежете картинка на паяк или направете играчка паяк с подръчни материали. Ще са ви нужни също кълбо прежда или връв, играчка камион или кола, кексче или някаква друга почерпка и монети.

Кажете на децата си, че ще им разкажете история за едно малко момче и имате нужда от доброволец, който да представлява главния герой. След това им разкажете следната история (може да адаптирате историята според материалите, с които разполагате):

Питър цяла сутрин си мислел за новия камион играчка, който искал (покажете камиона). Той бил толкова лъскав, издавал звуци и имал  движещи се части. Искал да притежава този камион. Но днес не бил неговия рожден ден. Бил рождения ден на брат му, Сам.

Майка му била заета с домакинската работа и приготвянето на специална вечеря за отпразнуването на рождения ден. Точно преди обяд, тя го помолила да изпълни една специална задача. „Питър – казала тя, – трябва да изберем подарък за рождения ден на Сам“. Тя извадила пари от портмонето си. „Можеш ли да изтичаш до магазина за играчки отсреща и да избереш една?“ (Дайте монета или банкнота на доброволеца).

Питър взел парите и тръгнал към магазина. Бил почти на входa, когато забелязал малък паяк на тротоара. (Покажете паяка.) „Хей – сякаш казал паякът. – Вдигни ме!“ Питър се огледал и вдигнал малкия паяк.

Паякът бил лъскав и черен, и имал дълги тънки крака. Той погледнал към Питър и казал: „Знаеш, че можеш да купиш камиона, който желаеш, с парите, които имаш“. 

Завържете края на въжето около китката на доброволеца.

Попитайте: Какво трябва да направи Питър? (Той трябва да устои на изкушението да похарчи парите за себе си и да направи това, което е обещал на майка си.)

Питър влязъл в магазина и погледнал към камиона. Той го отнесъл на касата и похарчил всичките пари за него. Паякът се ухилил и закикотил подло, докато оплитал с още копринена паяжина ръцете на Питър.

Сега обвийте ръцете на доброволеца с преждата.

Когато Питър се прибрал у дома се почувствал щастлив за момент. Тогава изведнъж си спомнил за брат си и за майка си. Ако те видели какво е направил щели да бъдат много разочаровани. Какво щял да прави? „Не се притеснявай – прошепнал паякът. – Може да скриеш новият камион и те никога няма да знаят, че го имаш“. Питър решил, че това е единственият му избор, така че щом влязъл вкъщи, отишъл право в стаята си, където скрил играчката под леглото си. Паякът оплел своята паяжина още няколко пъти около Питър.

Обвийте преждата около тялото на доброволеца.

Попитайте: Какво е трябвало да направи Питър? Наистина ли скриването на играчката е било единственият му избор в този момент?

Питър отишъл в кухнята. Изпитал известно облекчение, след като играчката не се виждала, но все пак не се чувствал много добре. В кухнята Питър видял красив поднос с кексчета, които майка му била приготвила за рождения ден на Сам. Питър бил гладен. „Ти си гладен – казал паякът – вземи си едно кексче. Има толкова много, че никой няма да разбере“. Той си помислил, че едно кексче ще го засити и ще го накара да се чувства по-добре. Затова отмъкнал едно от подноса и разместил останалите така, че никой да не забележи. Паякът се засмял и оплел коприната си по-здраво около тялото на Питър.

Омотайте преждата около тялото и ръцете на доброволеца още няколко пъти, така че да е трудно да си движи ръцете свободно.

Попитайте: Питър бил гладен. Какво е трябвало да направи? Какво се случва всеки път, когато извърши нова нечестна постъпка? (Той се омотава все повече и повече в лъжите си.)

С напредването на деня, Питър още повече се оплитал в лъжи. Когато майка му го попитала дали някой е изял кексче, той не искал да си навлече неприятности, затова казал: „Не“.

Обвийте още прежда около доброволеца.

Когато почти станало време за празненството на брат му, малкият паяк му напомнил, че ще има неприятности, ако всеки разбере, че не е купил подаръка, който майка му го е помолила да вземе. Затова той взел част от парите, които били оставени в шкафа и изтичал до магазина, за да купи подарък за брат си. Паякът се смеел и оплитал коприната си все по-здраво около Питър.

Обвийте още прежда около доброволеца.

Попитайте: Питър взимал грешно решение след грешно решение и всичко започнало с една грешна постъпка. Какво трябва да направи Питър, за да спре това?

Питър не могъл да заспи вечерта, чувствал се зле. Отишъл при майка си и ѝ казал цялата истина: че е похарчил парите ѝ за камиона, че е изял кексчето и че е взел други пари, с които да купи подарък за брат си. Почувствал се много по-добре, след като казал истината. Майка му го прегърнала. Тя казала: „Радвам се, че ми каза всичко. Постъпките ти бяха лоши, разбира се, но утре ще оправим всичко“. На следващия ден те върнали камиона в магазина, след това Питър помогнал на майка си да приготвят кексчета за цялото семейство.

Помогнете на семейството ви да види как една лъжа води до друга и колко бързо можем да се оплетем в капан от лъжи. Окачете картинка на паяк, за да ви напомня за опасността от оплитане в паяжина от лъжи.

Представете някои ситуации, в които децата могат да бъдат изкушени да проявяват нечестност, като например, когато родител попита кой е оставил играчки на пода. Поканете децата да устояват, когато знаят какво могат да правят, за да са честни. Насърчете членовете на семейството си да си казват: „Ние вярваме в това да бъдем честни“, когато са изкушавани да постъпват иначе.

Почерпка: Ябълков хрупкав сладкиш

Съставки: 

4 ябълки – обелени, с извадена сърцевина и нарязани на резени

1/2 ч.ч. кафява захар

1 ч.ч. брашно

3/4 ч.ч. захар

1 ч.л. канела

1/4 ч.л. сол

1 яйце, разбито

2 с.л. масло, разтопено

Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната на 190°C. В кръгла тава с диаметър 22 см объркайте нарязаните ябълки с кафявата захар. В голяма купа смесете брашното, бялата захар, канелата и солта. В малка купа разбийте яйцето и разтопеното масло. Разбъркайте заедно  със сместа от брашно. Разнесете равномерно върху ябълките.

Печете 30–40 минути или до получаване на златист цвят и хрупкавост на горната част. Сервирайте със сладолед.