Щитът на вярата

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Щитът на вярата

Песен: „Вяра“ (Сборник детски песни, с. 50)

Дейност

Покажете на семейството си картинка на рицар. 

Попитайте:

⦁ Защо този човек е облечен така?

⦁ Как всяка част от неговото облекло му помага?

Прочетете Учение и завети 27:15–18. Помогнете на децата да намерят в картинката всички части на всеоръжието, споменати в тези стихове, докато ги четете. Обяснете, че Бог иска ние да бъдем облечени по този начин, за да можем да се отбраняваме от Сатана. Сатана иска ние да сме нещастни. Той ни напада и се опитва да ни кара да извършваме грехове. 

Погледнете заедно картинката отново. Обяснете, че рицарите носят много броня, но без значение колко са защитени, винаги има някакво уязвимо място по тях. Противникът знае, че може да победи рицаря, ако намери това уязвимо място.

Попитайте: 

⦁ По какво се различава щитът от другите части на всеоръжието? (Щитът може да се мести и така да защитава уязвимите места.) 

Обяснете, че вярата е като щит. Например, можем да я използваме, когато нямаме достатъчно сила да спазваме заповедите.  Можем да имаме вяра, че Бог ще ни помага. Или когато не разбираме защо трябва да вършим или да не вършим нещо, можем просто да вярваме, че ще бъдем щастливи и в безопасност, ако следваме тази заповед.

Разпечатайте за всяко дете следната картинка на щит.

faith вяра

prayer молитва

repentance покаяние

forgiveness прошка

Попитайте:

⦁ Кой е нарисуван в центъра? 

Обяснете, че ако ние винаги помним Исус Христос, Той ще ни помага да се предпазваме от враговете си.

Помолете децата да оцветят щита. Докато децата оцветяват, обсъдете с тях как молитвата, покаянието и прошката, заедно с нашата вяра, позволяват на Исус Христос да ни защитава от Сатана. Залепете щита върху дебела хартия и го изрежете. Направете дръжка върху задната страна на щита, така че всяко дете да може да държи своя щит.

Помолете децата да се наредят до стената, и дайте на всяко дете щита му. Замеряйте ги със смачкана на топка хартия. Ако ги уцелите, те излизат от играта. Играйте докато всички са вън от играта.

Почерпка: Плодове и кашкавал на шиш