Щитът на вярата

Идеи за урока

Тема: Щитът на вярата

„И така, стойте препасани с истина през кръста си и облечени в правдата за бронен нагръдник; и с краката си обути с готовност чрез благовестието на мира; А освен всичко това вземете вярата за щит, с който ще можете да угасите всички огнени стрели на лукавия“ (Ефесяните 6:14–16)

Химн: „Боже могъщ на нашите отци“ (Химни, № 53)

Дейност

Прочетете Ефесяните 6:10–13. 

Попитайте:

⦁ Защо трябва да се защитаваме?

⦁ Как можем да „противостои(м) в злия ден“? 

Прочетете Ефесяните 6:14–17. Избройте всички части от Божието всеоръжие и значението на всяка от тях. Попитайте:

⦁ Коя част от Божието всеоръжие е най-важна? (Щитът на вярата, вж. стих 16.)

Обяснете, че рицарите носят много броня, но без значение колко са защитени, винаги има някакво уязвимо място по тях. Противникът знае, че може да победи рицаря, ако намери това уязвимо място.

Попитайте: 

⦁ По какво се различава щитът от другите части на всеоръжието? (Щитът може да се мести и така да защитава уязвимите места.) 

⦁ Защо вярата е подобна на щит? (Тя може да покрива области, в които се борим с греха или за които не знаем отговора все още.)

Прочетете и обсъдете следния цитат от реч на старейшина Робърт Д. Хейлз от Кворума на дванадесетте апостоли:

„Свидетелството е щит на вярата, „с който ще можете да угасите всичките огнени стрели на нечестивите“ (У. и З. 27:17)…

В наши дни онези, които са благословени със свидетелство за истината, имат щита на вярата, който ще ги предпазва от огнените стрели на противника, използвани от критици и хулители. Не трябва да позволяваме на други хора да определят нашата вярност и да влияят върху свидетелството ни и в крайна сметка върху нашето вечно спасение“ („The Importance of Receiving a Personal Testimony“, Робърт Д. Хейлз, обща конференция, октомври 1994 г.).

Попитайте:

⦁ Според изявлението на старейшина Хейлз, какво служи като щит на вярата? (Свидетелството)

⦁ Как нашата лична вяра ни помага да се укрепваме взаимно?

Прочетете следното изявление от президент Бойд К. Пакър, бивш президент на Кворума на дванадесетте апостоли:

„Щитът на вярата не се изработва във фабрика, а в дома. … Крайната цел на всичко, на което учим, е да обедини родители и деца във вяра в Господ Исус Христос, така че те да са щастливи у дома, запечатани във вечен брак, свързани със своите поколения и уверени, че ще получат възвисяване в присъствието на нашия Небесен Отец. …

Планът, създаден от Отца, предвижда мъжът и жената, съпругът и съпругата да работят заедно, за да дадат на всяко дете индивидуален щит на вярата, направен да се закопчава така сигурно, че да не може нито да бъде измъкнат от ръката, нито да бъде пробит от онези огнени стрели. …

В Църквата можем да учим за материалите, от които е изработен щитът на вярата: благоговение, смелост, целомъдрие, покаяние,  опрощение, състрадание. В Църквата можем да научим как да ги сглобим и да ги сложим заедно. Но истинското изработване и слагане на щита на вярата се извършва в семейната среда“ („The Shield of Faith“, Бойд K. Пакър, обща конференция, април 1995 г.).

Помолете някой да нарисува картинка на щит. Нарежете картинката на части. Помолете всеки да напише накратко своето свидетелство върху някоя от частите. Залепете с тиксо частите обратно, след което ги залепете с лепило върху лист хартия, за да оформите щита отново.

Обсъдете как вярата на всеки член от семейството може да укрепва вярата на другите членове.

Почерпка: Плодове и кашкавал на шиш