Семейна история

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Семейна история

Песен: „Семейна история да направим“ (Сборник детски песни, с. 100)

Дейност

Преди урока разпечатайте следната картинка за всяко дете. 

Раздайте им разпечатаните страници и обяснете, че кръгът в дъното представлява тях, двата кръга над него представляват родителите им, кръговете над тях представляват родителите на родителите им, или техните дядовци и баби, следващите кръгове – техните прадядовци и прабаби. Помогнете на децата си да видят как семейството им изглежда като дърво.

Попитайте:

⦁ Как ще изглежда някое дърво, ако отрежем клоните му? 

Помолете децата да нарисуват едно дърво без клони, за да видят как ще изглежда. След това ги помолете да нарисуват клони, после други клони, израстващи от тези клони и т.н. Посочете, че дървото изглежда здраво и хубаво, когато има клони и израства на височина и на ширина.

Помолете децата да нарисуват хора в семейното им дърво. Помогнете им да попълнят имената.

Обяснете, че предците там не са само имена, а истински хора. Когато научаваме повече за предците си, ние имаме чувството, че клоните на дървото ни растат и не сме сами, а обградени от повече и повече чудесни хора, които ни обичат и които ние обичаме. Чувстваме се като дърво, обградено от буйната си корона. 

Поканете своите деца да извършат следните задачи, които ще им помогнат да научат повече за предците си и да се почувстват по-близо до тях.

⦁ Попитайте родителите си какво работят (или са работили) предците им.

⦁ Разкажете на семейството за специален спомен, който имате с дадения човек.

⦁ Попитайте родител, дядо или баба да ви разкажат за живота си, когато са били на вашата възраст.

⦁ Изберете някой прародител и помолете родител, дядо или баба да ви разкажат интересна история или факт за този човек.

⦁ Научете любимата игра на някого от предците си; играйте я по време на семейната домашна вечер.

⦁ Попитайте родител, дядо или баба каква е била любимата храна или десерт на техните родители, после я сгответе за вечеря някоя вечер.

⦁ Помолете родителите си да записват всичко, което научавате или си спомняте, в дневник или със записващо устройство, за да бъде четено или слушано някой ден от бъдещите ви деца, внуци и правнуци.

Споделете чувствата си за вашите предци или други роднини.

Допълнителни предложения

⦁ Разпечатайте следната картинка:

Помолете децата си да изпълнят следните задачи:

Помогнете на детето в дъното на това семейно дърво да намери предците си Майкъл Каудел и Елизабет Рийз. Майкъл Каудел бил плешив, имал окосмяване по лицето си и носел очила. Съпругата му носила медальон около врата си. Елизабет Рийз носила обици, но не и очила. Била омъжена за плешив мъж с окосмяване по лицето. Също отговорете на тези въпроси: 

1. Колко от предците на момчето носили очила? ______ 

2. Колко от предците на момчето били с червена коса? ______ 

3. Колко от предците на момчето имали окосмяване по лицето? ______ 

4. Колко от предците на момчето били плешиви? ______

⦁ Разпечатайте следния списък за отбелязване за семейството ви: 

Гледайте семейни видео записи и прегледайте албуми със семейни снимки, за да намерите неща, които отговарят на описанията в списъка. Когато намерите нещо, което отговаря, поставете отметка в съответното квадратче. Можете да направите друга страница с ваши идеи за неща, които да търсите! Ако семейството ви все още не е започнало да добавя семейни истории и снимки на FamilySearch.org, сега може да е точното времето да започнете.

Почерпка: Шоколадов пудинг

Разбъркайте следното в тенджера с дебело дъно:

6 с.л. захар

3 с.л. нишесте

щипка сол

1 1/2 с.л. какао на прах

2 1/2 ч.ч. мляко

1 ч.л. ванилия

Варете на умерена температура при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти (около 4–5 минути). Свалете от котлона. Добавете 1 ч.ч. парченца шоколад и 1 1/2 с.л. масло. Разбърквайте до получаване на хомогенна смес. Изсипете в купички и охладете в продължение на 1 час.