Избирайте правилните медии

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Избирайте правилните медии

Песен: „Избери правилния начин“ (Сборник детски песни, с. 82)

Дейност

Чудесно е с изключение на… с изключение на лошите части. С какви филми и музика подхранвате своя ум? (Вж. Символът на вярата 1:13.)

Покажете на семейството си картинката на сладоледа с хлебарката. Попитайте ги:

⦁ Бихте ли искали да изядете тази почерпка?

⦁ Защо?

Покажете на семейството си някои снимки или предмети, представляващи медиите: телевизор, интернет, DVD-та, mp3 плейър, книги, списания и др. Обяснете на близките си, че всичко това са неща, които можем да гледаме, четем или слушаме. И тези неща могат да бъдат добри и да ни носят радост. Но понякога могат да бъдат развалени, точно като този сладолед на снимката.

Обсъдете със семейството си какво в медиите може да бъде сравнено с хлебарката от снимката. Споменете вредни елементи, като ругатни или груби думи, насилие, липса на скромност в думи или облекло. Попитайте:

⦁ Какво трябва да правим, когато забележим нещо лошо във филм, който гледаме или в книга, която четем?

⦁ Можем ли да си кажем, че само една малка „хлебарка“ няма да ни навреди, ако „храната“ (или някой вид медии) като цяло е добра?

Помолете членовете на семейството да си припомнят телевизионни програми, филми или книги, които са гледали или чели наскоро. Попитайте ги дали медиите, които са използвали, са ги канили да вършат добро и да обичат Бог. 

Насърчете семейството си да избират медиите разумно и да се замислят с какви видове филми, музика и книги подхранват своя ум.

Почерпка: Брауни

3/4 ч.ч. масло, разтопено

1 1/2 ч.ч. захар

1 1/2 ч.л. ванилия

3 яйца

3/4 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. какао

1/2 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сол

1 ч.ч. парченца шоколад

1 ч.ч. счукани ядки

Смесете всички съставки. Печете 20-25 минути на 200° C в намазнена тава с размери 22 x 33 см.