Разбиране на тези, които са различни от нас

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Разбиране на тези, които са различни от нас

Песен: „Исус казва ни да обичаме всеки“ (Сборник детски песни, с. 39) 

Дейност

Видео: My Brother Hyrum

Преди урока подгответе пет или шест листа хартия с различни цветове. Изберете любимите цветове на децата ви.

Разгърнете ги така, че всички да се виждат. Попитайте:

⦁ Кой цвят мислите, че е най-хубавият?

⦁ Кой цвят мислите, че е най-лошият?

Обяснете, че няма цвят, който да е по-добър от другия. Те всички са просто различни. Разнообразието в цветовете прави света ни по-красив.

Хората също са различни. Обсъдете със семейството си някои от начините, по които близките ви се различават един от друг, като например по цвета на косата или очите, възрастта, ръста или характера. Попитайте:

⦁ По какви други начини хората се различават едни от други? (Раса, култура, умствено или физическо състояние.)

Обяснете, че когато Исус живял на земята, към хората с физически увреждания и към болните са се отнасяли безмилостно. Повечето здрави хора се страхували от хората с физически проблеми, и ги принуждавали да живеят отделно от своите семейства и приятели. Но Исус ни учи да обичаме другите и да се отнасяме с тях по начина, по който бихме искали да се отнасят с нас, ако ние имахме подобни проблеми. Ако сме си наранили крака или дори само ни боли стомаха, ние сме признателни, когато околните показват любов към нас, като ни помагат особено, когато имаме нужда.

Лекарите днес могат да помагат на много от наранените или болни части от телата ни да се оправят. Счупени ръце и крака могат отново да станат силни, късогледи очи могат да гледат през очила. Но понякога части от телата ни не могат да бъдат накарани да функционират правилно. Някои очи не могат да виждат, някои уши не могат да чуват, а някои мозъци не работят както би трябвало. Хората с увреждания се нуждаят от любовта и разбирането ни. Исус бил много добър към хора, които не били добре. Той изцелявал прокажени, куци и слепи (Лука 7:21–22). Можем да бъдем като Исус и да помагаме на околните да се чувстват по-добре, като се отнасяме с тях любезно и им помагаме да учат и да израстват въпреки своите проблеми. Можем да показваме любов, както е правил Исус.

Предложете на децата да оцветят и изрежат кукли от хартия и дрехи за тях. След това ги поканете да облекат някоя кукла и да помислят какви проблеми могат да имат, ако те биха имали такова увреждане и как хората могат да им помагат. Помолете ги да правят тези полезни неща, когато са с човек с увреждане.

Картинка за оцветяване

Почерпка: Малки палачинки 

3 яйца

1 с.л. захар

3 с.л. обикновено кисело мляко

300 мл прясно мляко

3 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. вряща вода

Смесете яйцата, захарта, киселото мляко и прясното мляко. Сложете брашното в голяма купа с кладенче по средата. Добавете по средата течната смес. Добавете вода. Смесете добре. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Пържете по една лъжица от сместа в горещо олио до получаване на златист цвят.