Разбиране на тези, които са различни от нас

Идеи за урока

Тема: Разбиране на тези, които са различни от нас

Химн: „Should You Feel Inclined to Censure“ (Hymns, № 235)

Дейност

Видео: Unexpected Kindness: The Civility Experiment

Преди урока пригответе две еднакви дъги като тази:

Дъгите трябва да са кръгообразни и с еднаква ширина навсякъде. Поставете двете дъги една над друга, подобно на показаното:

Долната ще изглежда по-голяма от горната. Попитайте близките си коя е по-голямата дъга. Разменете дъгите и отново ги попитайте коя е по-голямата. Най-накрая сложете дъгите една върху друга, за да покажете, че са еднакви.

Обяснете, че хората не винаги виждат нещата такива, каквито са в действителност, но Бог винаги го прави. Когато Той гледа към чедата Си, Той ги вижда такива, каквито наистина са. Всички хора са важни за Небесния Отец, дори и да изглеждат различно. Той вижда тяхната истинска стойност и техните истински разлики, и не се заблуждава от външния им вид. Прочетете 1 Царе 16:7.

Попитайте:

⦁ Какво често изпитват хората, когато срещат някого, който е различен от тях по начина, по който изглежда, говори или се движи?

Може да отбележите, че понякога хората изпитват раздразнение, обърканост и желание да се отдръпнат. Обсъдете защо може да изпитваме такива чувства. Попитайте:

⦁ Какво можем да правим, за да изпитваме по-добри чувства към такива хора?

Обяснете, че един от най-добрите начини да се опитаме да разберем някой друг човек е да се поставим на негово място. Напишете следните думи или изрази на отделни листчета хартия и ги поставете в купа: „бежанец“, „човек, прикован в инвалидна количка“, „сляп човек“, „човек с увреден слух“, „умствено недоразвит човек“, „нов член на Църквата от чужда страна“ и „възрастен човек, живеещ сам“. Можете да се сетите за други, които да добавите. Нека всеки член от семейството си изтегли по едно листче от купата и след като помисли няколко минути, да разкаже за упоменатия там човек. Близките ви трябва да използват въображението си, за да опишат някои от проблемите, пред които се изправят всеки ден упоменатите на листчетата хора, и как биха искали околните да се отнасят към тях. Помагайте си взаимно в това обсъждане. Ако забележите проблем или решение, което не е споменато, го предложете. Ако няма достатъчно хора в семейството ви за всяка роля, заедно обсъдете ролите като цяло.

Нека близките ви намерят примери, когато Исус Христос или учениците Му показват разбиране и съчувствие към онези, които са различни. Може да изберете един или два от следните стихове от Писанията, върху които да размишлявате: Лука 19:1–7 (Закхей), Матей 15:21–28 или Марк 7:25–30 (Ханаанката), Йоан 4:5–26 (Самарянката), Деянията 10:1–34 (Корнилий и видението на Петър), Лука 14:12–14 (Исус учи за немощните), 3 Нефи 17:6–9 (Исус изцелява страдащите сред нефитите). Обсъдете избраните примери и как членовете на семейството може да ги следват в собствения си живот.

Обсъдете начини, по които можете да изразявате любов и да приемате онези, които са различни.

Попитайте:

⦁ Има ли хора, живеещи близо до вас, които имат нужда от вашето приятелство или помощ?

Насърчете близките си да полагат съзнателни усилия, за да следват напътствията на Спасителя и да се държат с другите така, както биха искали другите да се държат с тях.

Почерпка: Малки палачинки 

3 яйца

1 с.л. захар

3 с.л. обикновено кисело мляко

300 мл прясно мляко

3 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. вряща вода

Смесете яйцата, захарта, киселото мляко и прясното мляко. Сложете брашното в голяма купа с кладенче по средата. Добавете по средата течната смес. Добавете вода. Смесете добре. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Пържете по една лъжица от сместа в горещо олио до получаване на златист цвят.