Доброто започва от мен

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Доброто започва от мен

Песен: „Доброто започва от мен“ (Сборник детски песни, с. 83)

Дейност

Видео: The Coat: A Story of Charity 

 Покажете на семейството си следните картинки и попитайте какво вършат децата на всяка от тях. Може също да гледате видеото The Coat: A Story of Charity.

Посочете, че тези случаи показват примери как децата могат да бъдат добри с другите. Помолете семейството ви да си припомни случаи от живота на Исус Христос, когато Той е проявявал доброта към други хора. Обяснете, че Той иска ние да следваме примера Му и също да бъдем добри към другите. 

Може да направите следните предложения:

⦁ Замислете се как можем да помогнем на някого, който е сам или тъжен.

⦁ Опитайте се да си представите как се чувстват.

⦁ Дръжте се с тях по същия начин, по който вие бихте искали да се държат с вас.

⦁ Попитайте ги дали има нещо, с което да можете да им помогнете.

⦁ Бъдете техен приятел и ги опознайте!

Разкажете следната история (използвайте картинки или играчки, за да илюстрирате разказа): 

В джунглата живели един жираф, един тигър, един лъв, една зебра и един слон. Те много се дразнели от различията помежду си. Ивиците на зебрата карали лъва да му се вие свят. Зебрата мразела да гледа нагоре към жирафа. Силното хъркане на лъва пречело на жирафа да спи. Голямата сянка на слона пречела на лъва да се пече на слънце. Тигърът във високата трева плашел слона. 

Един ден, когато тигърът погледнал през тревата, той видял зебрата на слънце. Той си помислил, че зебрата изглежда много красива и ѝ го казал. Това зарадвало зебрата, така че когато след това видяла жирафа, тя казала: „Дългият ти врат е идеален, за да достигаш на високо. Как е гледката там горе?“ Жирафът навел главата си, за да може да вървят и да си говорят, докато жирафът не намерил сенчесто място, където да подремне. Докато жирафът се унасял, той чул хъркането на лъва. Било ритмично и постоянно. И двамата се събудили по едно и също време. „Хъркането ти беше много успокояващо“ – казал жирафът. Доволен, лъвът тръгнал под жаркото слънце към мястото за водопой. Точно тогава минал слонът. „Може ли да вървя в сянката ти?“ – попитал лъвът. „Идвай насам“ – казал слонът. По-късно, тигърът се промъкнал и уплашил слона. „Наистина се движиш много тихо“ – казал той. „Дори с моите големи уши не можах да те чуя, че идваш“. Тигърът бил много доволен и показал на слона колко внимателно върви. Животните сега живеят в джунглата заедно като приятели. Те избират да виждат най-доброто в другите.

Попитайте вашето семейство:

⦁ Защо животните са станали приятели? (Защото направили нещо добро един за друг.)

⦁ Защо не са били приятели в началото? (Защото не са откривали нищо хубаво един в друг.)

⦁ Кой променил ситуацията? (Тигърът)

Посочете, че няма значение кой ще е пръв в такава ситуация, но можем да кажем, че добротата започва от този човек. Човек, който помага да се установи мир, се нарича миротворец. А Исус Христос казва, че миротворците ще бъдат благословени (вж. Матей 5:9). Попитайте:

⦁ По какъв начин можем да бъдем благословени, ако сме миротворци?

Може да споменете следните благословии: 

⦁ Ще имаме повече приятели.

⦁ Ще знаем, че Небесният Отец е доволен от нас.

⦁ Може да усещаме добро, топло чувство вътре в нас.

⦁ Други хора може да станат по-добри към нас (забележете, че тигърът получава комплимент в края на разказа).

Убедете се, че децата разбират следната идея:

„Да бъдете миротворци не означава да позволявате на други хора да ви нараняват. Ако някой се държи наистина лошо с вас, незабавно кажете на родител, приятел или възрастен, на когото имате доверие. Вие сте чедо на Бог и заслужавате да се отнасят към вас с уважение!“

Насърчете близките си винаги да бъдат любезни към околните, дори и ако те не са любезни с тях.

Почерпка: Плодови резенчета с крем 

Смесете 200 грама заквасена сметана, 200 грама крема сирене, 1 ч.л. ванилия и 1/2 ч.ч. захар. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Сервирайте с плодови резенчета.