Избягвайте скверния език

Идеи за урока

Тема: Избягвайте скверния език

Песен: „Дай ми още святост“ (Химни, № 83)

Дейност 

Започнете урока със следния въпрос:

⦁ Когато се запознавате с непознати, как обикновено можете да разберете какви хора са – какво е положението, образованието, културата им и т.н.

Кажете на семейството си, че в едно от своите послания старейшина Л. Том Пери отбелязва интересна информация, свързана с Петър – ученикът на Исус Христос, който се отрича от Него три пъти. Когато хората идват и го питат дали е бил с Исус, той отрича. Но „след малко се приближиха и онези, които стояха наблизо, и казаха на Петър: Наистина и ти си от тях, защото твоят говор те издава“. 

Старейшина Пери обяснява, че „точно както снимката на паспорта, подписът или пръстовият отпечатък могат да разкрият самоличността на някого, говорът на Петър разкрива кой е той и къде е отгледан. Също така със сигурност вие сте преценявани и поставяни в специална категория от тези, които чуват думите, които изговаряте. Нашите думи изразяват какви хора сме, разкривайки нашия произход и начин на живот. Те описват начина ни на мислене, а също и вътрешните ни чувства“ („Thy Speech Reveals Thee“, L. Tom Perry, Liahona, юли 2007 г.).

Помолете близките си, ако могат, да дадат примери за различни думи или начини на говорене, използвани от различни видове или групи хора. 

Обяснете, че ние принадлежим към една специална група хора – ние сме християни, последователи на Исус Христос. Той ни е дал някои правила и съвети по отношение на начина ни на говорене.

Прочетете следните откъси от Писанията и заедно направете списък с тези правила:

⦁ Ефесяните 4:29

⦁ Матей 11:15

⦁ Матей 15:18 

⦁ Изход 20:7

⦁ У. и З. 63:62–64

⦁ Матей 5:34–37

⦁ У. и З. 52:16

⦁ Псалми 34:13

Списъкът ви може да включва следните правила: не се кълнете, не изговаряйте напразно името на Господа, без зли думи, словата трябва да са кротки и назидаващи. 

Обяснете, че използването на името Божие без уважение или използването на обидни или неприлични думи се нарича скверен език. Скверният език ни отдалечава от нашия Небесен Отец, докато чистият и благоговеен език ни приближава към Него.

Президент Хинкли, предишният президент на Църквата, учи: 

„Юда Искариотски е влязъл в историята като най-големия предател, който продал лоялността си за 30 сребърника (вж. Матей 26:15). Колко много в наше време, да се изразя с думите на Павел, „разпъват… втори път в себе си Божия Син и Го опозоряват“ с нечестив и богохулен език? (вж. Евреите 6:6)… Бягайте от него. Нека устата ви не го изричат никога. Покажете лоялността си към Бог в небесата и към Изкупителя на света, като пазите имената им святи“ (Гордън Б. Хинкли, „Лоялност“, Лиахона, май 2003 г.).

Попитайте:

⦁ Освен като използваме добри думи, когато говорим, по какви други начини можем да избягваме скверния език? 

В книжката „За укрепването на младежите“ е даден хубав съвет по отношение на избягването на неподходящия език. Прочетете го и го обсъдете с членовете на семейството си: 

⦁ Избирайте приятели, които използват добър език. Помагайте на другите около вас да подобряват езика си, като им давате пример. Бъдете готови любезно да се оттеглите или да смените темата, когато другите около вас използват неподходящ език (⦁ За укрепването на младежите, „Език“).

⦁ „Не слушайте музика, която използва вулгарен или неприличен език, или насърчава нечестиви прояви (⦁ За укрепването на младежите, „Музика и танци“).

⦁ „Помнете, че тези стандарти как да използвате езика се отнасят до всички форми на общуване, включително текстови съобщения по мобилни телефони или Интернет“ (⦁ За укрепването на младежите, „Език“).

⦁ „Помолете вашето семейство и приятели да ви подкрепят в желанието ви да използвате добър език“ (⦁ За укрепването на младежите, „Език“). 

 Добавете, че старейшина Пери ни дава следния съвет: „Имайте куража да бъдете чисти и благоразумни в говора си. Подобрете речника си – това ще ви постави сред тези, които ще бъдат намерени да служат на Господа“. 

Попитайте:

⦁ Защо ни е необходим кураж, за да запазим речта си чиста?

⦁ Можете ли да споделите примери за моменти, когато вие или ваш познат е трябвало да проявите кураж, за да избегнете скверен език?

Можете да споделите следния пример:

„Президент (Спенсър У. Кимбъл) бил под пълна упойка, опериран и след това откаран с болнично легло до стаята му. Все още под въздействието на упойката, (той) усетил че болничното легло спира до асансьора и чул как дежурният, явно ядосан на нещо, скверни името на Господ. В полусъзнание той го помолил, с мъка произнасяйки думите: „Моля не казвайте това. Аз Го обичам повече от всичко в този свят. Моля ви“. Пълна тишина. След това дежурният отговорил тихо. „Не трябваше да казвам това. Съжалявам“ (Едуърд Л. Кимбъл и Андрю Е. Кимбъл-мл., Spencer W. Kimball, 1977 г., с. 264).

Насърчете близките си да използват добри и благоразумни думи, а също и да избягват ситуации, в които са изложени на скверен език. 

Можете да прочетете следните истории от живота на хора, които са се опитвали да избягват скверния език:

„Псувам…“ (Лиахона, октомври 2013 г.)

„One Word and a Lesson of a Lifetime“ (Liahona, септември 2011 г.)

Почерпка: Сладък кекс 

2 ч.ч. брашно 

2 ч.ч. захар

1 ч.ч. маргарин

¼ ч.ч. какао

1 ч.ч. вода

½ ч.ч. мътеница (или към ½ ч.ч. прясно мляко добавете ½ с.л. оцет)

1 ч.л. сода

2 яйца 

1 ч.л. ванилия

Смесете съставките. Печете в продължение на 20 минути в предварително загрята на 175°C фурна.

Сервирайте със сметана, смесена със захар и ванилия.