Да се радваме на красотата на природата

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Да се радваме на красотата на природата

Песен:  „Моят Небесен Отец ме обича“ (Сборник детски песни, с. 16) 

Дейност

Преди урока направете снимки на природата около себе си: небе, вода, трева, насекоми, птици, цветя и т.н.

Дайте лист хартия и молив на всеки член от семейството. Помолете всеки човек да изброи нещата, които мисли, че показват, че Бог ни обича. Ако близките ви имат затруднения, можете да им дадете някои примери като: вода, храна, цветя, залези, езера, птици, животни, тяло, Писанията, Църквата, родителите, Спасителят. Можете също да използвате картини от списания и вестници, за да им помогнете. 

Помолете всички да споделят какво са включили в списъците си. Приемете всички отговори, така че всеки да бъде насърчен да сподели как се чувства.

Помолете някого да прочете на глас Учение и завети 59:18–20. Попитайте:

⦁ Защо Бог е създал толкова много красиви неща в този свят? („Угодно е Богу“)

Покажете на семейството си снимките, които сте направили преди урока и им кажете какво мислите за красиви неща в природата, които сте забелязали. Обяснете, че всичко около нас в този свят показва, че Бог ни обича. Чудесата са навсякъде около нас и само трябва да се огледаме. Важно е да усещаме голямата любов, която нашият Небесен Отец има към всеки от нас и да можем да забелязваме многобройните прояви на тази любов.

Покажете на семейството си следния плакат.

Помолете ги да изработят собствен плакат и да го закачат в стаята си. Преди урока можете да подготвите картини за плаката или да оставите всеки член на семейството да намери картина за своя плакат в Интернет и да я разпечата. Обяснете, че ще е необходимо да добавят текст към своите плакати. Прочетете заедно и обсъдете следните стихове, които могат да бъдат използвани за плакатите:

⦁ „Твое, Господи, е величието и силата, и великолепието, и сиянието, и славата; защото всичко е Твое, което е на небето и на земята“ (1 Летописи 29:11).

⦁ „Има време за всяко нещо и срок – за всяка работа под небето“ (Еклисиаст 3:1).

⦁ „Той е направил всяко нещо хубаво на времето му“ (Еклисиаст 3:11).

⦁ „И Боговете направиха така, че от земята да израства всяко дърво, което е приятно на глед и е добро за храна“ (⦁ Авраам 5:9).

⦁ „Защото всичко е от Него, чрез Него и за Него. На Него да бъде слава навеки“ (Римляните 11:36).

⦁ „Всички неща свидетелстват, че има Бог; да, тъкмо земята и всичко по нейното лице, да, и движението ѝ, и всичките планети, които се движат в обичайната си форма, свидетелстват, че има един Върховен Творец“ (⦁ Алма 30:44).

⦁ „И Моят народ ще обитава в мирно селище, в утвърдени жилища и в тихи успокоителни места“ (Исайя 32:18).

⦁ „Вярвайте в Бога; вярвайте, че Той е и че Той сътвори всички неща и в небесата, и на земята; вярвайте, че Той е всемъдър и всемогъщ както на небето, тъй и на земята; вярвайте, че човек не може да разбере всички неща, които Господ може да разбере“ (⦁ Мосия 4:9).

⦁ „Алилуя. Славете Господа, защото е благ. Защото Неговата милост трае довека“ (Псалми 106:1).

Можете да поканите близките си през следващата седмица да се разходят с фотоапарат и да направят свои снимки, а също и да открият свои пасажи от Писанията или слова на пророците, за да направят плакат, който да споделят със семейството през следващата седмица.

Споделете своите чувства за красотата на природата и свидетелствайте за любовта на Небесния Отец към нас.

Почерпка: Сладки пуканки

1/4 ч.ч. растително олио

1/4 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. зърна царевица за пуканки

Затоплете олиото в голяма тенджера на средно силен огън. В началото сложете 3 зърна царевица в тенджерата и сложете капака. Когато 3-те зърна се разпукат (ще разпознаете звука), махнете тенджерата от огъня, объркайте със захарта и останалата част от царевицата. Разбъркайте добре и изчакайте 30 секунди, за да се уверите, че всички зърна са с еднаква температура и няма да изгорят. След това сложете капака на тенджерата и върнете на котлона. Разклащайте постоянно (не махайте капака). Когато пукането се забави (веднъж на 2 до 3 секунди), махнете тенджерата от котлона и продължете да разклащате в продължение на няколко минути, докато пукането спре. Изсипете пуканките в голяма купа и ги оставете да изстинат, като разбърквате периодично, за да разчупите големите бучки.