Да се радваме на красотата на природата

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Да се радваме на красотата на природата

Песен:

  „Моят Небесен Отец ме обича“ (Сборник детски песни, с. 16) 

Дейност

Преди урока направете снимки на природата около себе си: небе, вода, трева, насекоми, птици, цветя и т.н. Намерете и снимайте красиви цъфнали дървета и храсти. Ако близо до вас няма цъфтящи растения, намерете подходящи снимки от списание, книга или Интернет. Подгответе картини, представящи различните сезони от годината (можете да използвате следния линк: https://www.lds.org/media-library/images/categories/seasons?lang=eng). Ще са ви необходими и следните материали: плътна синя хартия, матова кафява и зелена водоразтворима боя, четка за рисуване, пуканки, лепило.

Покажете на семейството си снимките, които сте направили преди урока и им кажете какво мислите за красивите неща в природата, които сте забелязали.

Заедно с децата намерете следните стихове в Писанията: Учение и Завети 59:18–20. Прочетете на глас стих 18 и първата част на стих 20.

„Да, всички неща, които произхождат от земята според сезона им, са създадени за полза и употреба от човека, да радват окото и да развеселяват сърцето;

И е угодно Богу това, че е дал всички тези неща на човека“.

Помогнете на децата да разберат значението на тези думи. Попитайте:

⦁ Защо Бог е създал толкова много красиви неща в този свят? (Той обича да ни прави щастливи.)

Покажете картините, представящи различните сезони. Попитайте:

⦁ По какво се различават отделните сезони на годината? (Зелена трева и листа през лятото, сняг през зимата, жълти и червени листа през есента, цъфтящи дървета и храсти през пролетта.)

⦁ Кой е любимият ви сезон?

⦁ Харесва ли ви това, че сезоните винаги се сменят?

Помогнете на членовете на семейството си да разберат, че разнообразието в света ни помага да бъдем щастливи.

Изпейте песента „Дъжд вали навсякъде“ (Сборник детски песни, с. 117), като използвате различни изрази във всеки куплет: „дъжд вали“, „слънце грей“, „вятър вей“, „сняг вали“ (можете да използвате и свои думи). Помолете децата, докато пеят, да намират картина на съответния сезон (за някои изрази те могат да изберат няколко картини, например и четирите картини могат да бъдат подходящи за думите „вятър“ и „слънце“). 

Прочетете следния цитат. „Той е направил всяко нещо хубаво на времето му“ (Еклисиаст 3:11). Попитайте:

⦁ Кой сезон от годината е сега? Какво хубаво има през този сезон?

Покажете на семейството си снимките на разцъфнали дървета и храсти, които сте направили преди урока и ги обсъдете. 

Кажете на семейството си, че сега вие ще направите свои цъфнали дървета. Дайте на всеки от материалите, които сте подготвили преди урока. Нарисувайте ствол на дърво с клони и листа и след това залепете пуканки за цвят.

  Примечание для издателей: Идея и картинка взяты отсюда: http://www.freepreschoolcrafts.com/apple-tree-popcorn-art/

Изпейте заедно песента „Цъфнали пуканки“ (Сборник детски песни, с. 118). Близките ви могат да слушат мелодията на песента, докато изработват дърветата, така че да могат да я запомнят.

Споделете своите чувства за красотата на природата и свидетелствайте за любовта на Небесния Отец към нас.

Допълнително предложение: 

Направете „вълшебни бинокли“ за децата си. Залепете две ролки от тоалетна хартия една към друга с тиксо и след това използвайте връв, за да могат децата да си слагат биноклите на врата. Оставете децата сами да оцветят своите бинокли. Кажете им, че когато използват своите вълшебни бинокли, ще могат да забелязват около себе си прекрасните неща, които Небесният Отец е създал за нас. Когато излизате на разходка, им давайте биноклите, за да ги сложат около врата си. Канете ги да ви разказват какво виждат.

Почерпка: Сладки пуканки

1/4 ч.ч. растително олио

1/4 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. зърна царевица за пуканки

Затоплете олиото в голяма тенджера на средно силен огън. В началото сложете 3 зърна царевица в тенджерата и сложете капака. Когато 3-те зърна се разпукат (ще разпознаете звука), махнете тенджерата от огъня, объркайте със захарта и останалата част от царевицата. Разбъркайте добре и изчакайте 30 секунди, за да се уверите, че всички зърна са с еднаква температура и няма да изгорят. След това сложете капака на тенджерата и върнете на котлона. Разклащайте постоянно (не махайте капака). Когато пукането се забави (веднъж на 2 до 3 секунди), махнете тенджерата от котлона и продължете да разклащате в продължение на няколко минути, докато пукането спре. Изсипете пуканките в голяма купа и ги оставете да изстинат, като разбърквате периодично, за да разчупите големите бучки.