Да следваме пророка

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Да следваме пророка

Песен: „Търсете Господ отрано“ (Сборник детски песни, с. 67)

Дейност 

Преди урока разпечатайте картините по-долу и ги залепете на картон. 

ISAIAH – Seek Peace (see Isaiah 54:13) ИСАИЯ – Търсете мир (вж. Исайя 54:13)

PAUL – Obey parents (see Ephesians 6:1) ПАВЕЛ – Покорявайте са на родителите си (вж. Ефесяните 6:1)

MALACHI – Pay Tithing (see Malachi 3:10) МАЛАХИЯ – Плащайте десятък (вж. Малахия 3:10)

JAMES – Ask of God (see James 1:5) ЯКОВ – Искайте от Бога (вж. Послание на Яков 1:5)

ALMA THE YOUNGER – Keep the Commandments (see Alma 37:35) АЛМА МЛ. – Спазвайте заповедите (вж. Алма 37:35)

JOHN – Love One Another (see John 15:12) ЙОАН – Обичайте се един друг (вж. Йоан 15:12)

ALMA – Forgive One Another (see Mosiah 26:31) АЛМА – Прощавайте си един на друг (вж. Мосия 26:31)

BENJAMIN – Serve Others (see Mosiah 2:17) ВЕНИАМИН – Служете си един на друг (вж. Мосия 2:17)

JOSEPH SMITH – Keep the Sabbath Holy (see Doctrine and Covenants 59:9) ДЖОЗЕФ СМИТ – Освещавайте Господния ден (вж. Учение и завети 59:9)

ENOCH – Serve the Lord (see Moses 6:33) ЕНОХ – Служете на Господ (вж. Моисей 6:33)

I WILL FOLLOW THE PROPHET ЩЕ СЛЕДВАМ ПРОРОКА

Изрежете подвижните парчета. Нарисувайте картина или залепете снимка на семейството си в празното квадратче. Сгънете по прекъснатите линии (според илюстрацията). Пробийте дупки на обозначените места и прекарайте връв през дупките, както е показано на илюстрацията. Завържете възел в долния край на връвта и направете примка отгоре.

Също така подгответе картини на следните пророци: Джозеф Смит, Ной, Лехий, Нефи, Томас С. Монсън.

Помолете децата да си представят следната ситуация (или можете да я пресъздадете): Майка ви ви моли да кажете на своя брат (сестра, баща) да дойде за вечеря. Вие ще говорите от името на майка си, предавайки нейното послание на семейството. Попитайте:

⦁ Ще ви послушат ли?

⦁ Защо?

Обяснете, че Небесният Отец е избрал определени мъже да говорят от Негово име. Тези мъже се наричат пророци. Те ни учат на това, което Той желае да знаем. Той казва следното за един от Своите пророци – Джозеф Смит (покажете портрет на Джозеф Смит): „Защото неговото слово вие ще получавате като че ли от собствената Ми уста, в пълно търпение и вяра“ (У. и З. 21:5).

Писанията ни казват за пророците, които Небесният Отец е избрал да говорят от Негово име. Ной предупреждава хората да се покаят, иначе ужасен потоп ще залее земята. Семейството на Ной се вслушва и те са спасени от потопа (вж. Битие 6–8, 2 Петър 2:5).

Лехий свидетелства, че Исус Христос е Спасителят на света. Синът на Лехий Нефи се моли, за да знае дали словата на баща му са истина. Господ посещава Нефи и Нефи вярва на всички слова на баща си. По-късно Нефи като баща си говори за Господ (вж. 1 Нефи 1:18–19, 1 Нефи 2:16–18).

Джозеф Смит отива в горичка, за да се моли. Небесният Отец и Исус Христос се явяват и му дават насоки, които подготвят пътя за Възстановяването на Евангелието (вж. Джозеф Смит – История 1:11–20).

Днес имаме жив пророк – Томас С. Монсън. Той е президент на Църквата. Той е бил избран от Бог и призован чрез правилната свещеническа власт. Президент Монсън свидетелства, че Исус Христос е Синът Божий. Всички пророци свидетелстват за Исус Христос и ни учат това, което Той желае да правим (вж. Яков 7:11; У. и З. 21:1, 4–5).

Когато се молим на Небесния Отец, можем да знаем, че словата на пророците са истина. Когато чуваме словата на пророка, ние ще знаем, че той ни говори от името на Спасителя. И ще се вслушваме.

Покажете колажа с картини на пророци, който сте подготвили преди урока. Кажете на децата какви учения са били дадени на всички хора чрез всеки пророк от картините.

Закачете колажа, за да напомня на семейството ви какво Спасителят казва на пророците да ни казват.

Споделете своето свидетелство за важната роля на пророците във вашия живот.

Почерпка: Бисквитени бонбони с банан (без печене)

500 г бисквити (по избор)

1 кутия подсладено кондензирано мляко, сварено

100 г орехи

1 банан

2 с.л. какао на прах

Намачкайте бисквитите и ядките добре, използвайки точилка. Добавете намачкан банан и свареното подсладено кондензирано мляко. Объркайте добре.

Оформете малки топчици и ги оваляйте в какао на прах. Оставете в хладилник за 2–3 часа.