Да следваме пророка

Идеи за урока

Тема: Да следваме пророка

Химн: „Чрез нашия пророк говори днес Спасителят“ (Химни, № 14)

Дейност

Попитайте членовете на семейството си:

⦁ Можете ли да посочите едно нещо, което ако правим съвършено, ще е сигурно, че ще се завърнем в присъствието на Небесния Отец? 

Те могат да предложат неща като да посещаваме събрания, да четем от Писанията, да ходим в храма или да се молим всеки ден. Напомнете им, че фарисеите са правили всички тези неща и въпреки това не са били спасени.

Помолете някого да прочете У. и З. 21:4–6. Обяснете, че ако следваме пророка, дяволът не може да ни надвие. 

Попитайте:

⦁ Какви напътствия сме получили от пророка наскоро? (Преди урока подгответе свои примери за неща, за които пророкът ни е учил наскоро.)

Обяснете, че не винаги ще ни харесва това, което пророкът ни съветва да правим. Президент Харолд Б. Лий заявява: „Ще има някои неща, които изискват търпение и вяра. Може да не харесате това, което казва човекът, който държи властта в Църквата. Може да противоречи на политическите ви възгледи. Може да противоречи на социалните ви възгледи. Може да е намеса в част от социалния ви живот… Вашата и нашата сигурност зависят от това дали следваме или не онези, които Господ е поставил да бъдат начело на тази Църква“ (в Conference Report, окт. 1970 г., с. 152–153). 

Попитайте:

⦁ Как можем да знаем, че съветите, които получаваме от пророка, са правилни?

Обяснете, че Господ никога няма да позволи на пророка да ни води в грешна посока. Президент Уилфърд Уудръф заявява: „Господ никога няма да позволи на мен или на някой друг, който заема поста Президент на тази Църква, да ви отклони от правия път… Ако аз се опитам да направя това, Господ би ме махнал от моя пост, както би направил Той и с всеки друг човек, който се опита да отклони чедата човешки от думите Божии и от задължението им“ (The Discourses of Wilford Woodruff, избр. Г. Омър Дърам, 1946 г., с. 212–213). 

Помолете близките си да прочетат следната история, разказана от Гордън Б. Хинкли, предишния президент на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни:

„През 1915 г. президент Джозеф Ф. Смит помоли хората от Църквата да провеждат семейна домашна вечер. Баща ми каза, че ще правим това – че ще затопляме салона, където беше пианото на майка ми и ще правим това, което ни беше помолил президентът на Църквата.

Като деца не се справяхме много добре… В началото се смеехме и си правихме сладки забележки за това кой как се справя. Но родителите ни постоянстваха. Ние пеехме заедно. Молихме се заедно. Тихо слушахме, докато майка четеше истории от Библията и Книгата на Мормон. Татко ни разказваше истории по памет.

От тези простички събрания, проведени в салона на стария ни дом, произтече нещо неописуемо и чудесно. Любовта ни към родителите ни беше укрепена. Любовта ни към нашите братя и сестри стана по-силна. Любовта ни към Спасителя нарасна. В сърцата ни се породи чувство на благодарност за простичките добри неща. Тези чудесни неща се случиха, тъй като родителите ни последваха съвета на президента на Църквата“ (Гордън Б. Хинкли, „Following a Prophet“, Liahona, август 2007 г.).

Обяснете, че с тази история президент Хинкли описва какво се е случило, когато баща му и майка му последвали съвета на живия пророк. Помолете членовете на семейството си да си спомнят свои преживявания, когато са следвали съвети, дадени от пророка. (Напомнете им, че не само президентът на Църквата, но и неговите съветници и апостолите също са смятани за пророци.) Споделете свои преживявания. Свидетелствайте, че Господ ни е обещал сигурност и щастие, ако следваме пророка.

Почерпка: Бисквитени бонбони с банан (без печене)

500 г бисквити (по избор)

1 кутия подсладено кондензирано мляко, сварено

100 г орехи

1 банан

2 с.л. какао на прах

Намачкайте бисквитите и ядките добре, използвайки точилка. Добавете намачкан банан и свареното подсладено кондензирано мляко. Объркайте добре.

Оформете малки топчици и ги оваляйте в какао на прах. Оставете в хладилник за 2–3 часа.