Животът според Евангелието носи щастие

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Животът според Евангелието носи щастие

Песен: „Аз искам да живея съгласно Евангелието“ (Сборник детски песни, с. 72)

Дейност

Преди урока подгответе 2 портокала и съд с вода (за предпочитане прозрачен). Обелете единия портокал.

Покажете портокалите и съда с вода, които се подготвили преди урока. Вземете необеления портокал и обяснете на семейството си, че той представлява човек, който е защитен от Бог. За да ни пази и защитава, Бог ни е дал Евангелието. Попитайте децата:

⦁ Знаете ли какво е Евангелието?

Обяснете, че Евангелието е това, на което ни учи Исус Христос. Да следваме Неговите учения означава да живеем според Евангелието.

Поставете необеления портокал в съда с вода. Той няма да потъне. След това вземете втория обелен портокал. Обяснете, че ако не живеем според Евангелието, не можем да имаме защита и подкрепа от Бог. Поставете обеления портокал в съда с вода и наблюдавайте как потъва на дъното.

Обяснете, че Божията защита ни въздига. С Божията помощ можем да се издигаме над трудностите по пътя си. Бог няма да ни оставя да потъваме, освен ако ние не вършим своята част, за да се предпазваме, живеейки според Евангелието.

Попитайте децата:

⦁ Можете ли да се сетите за някое от ученията на Исус?

Помогнете на децата да си спомнят, че Исус ни е учил да се молим, да бъдем любезни, да прощаваме, да се подчиняваме, да бъдем честни и да правим много други неща. Попитайте:

⦁ Винаги ли е лесно да правим тези неща?

Обяснете, че може да не е лесно да живеем според Евангелието. Но има нещо, което може да ни помага.

Помолете децата да помислят за човек, който ги обича много и често им дава хубави подаръци. Попитайте:

⦁ Ако този човек ви каже, че ще получите много хубава награда, но за да ви я даде, трябва да дадете всичко от себе си, за да следвате неговите насоки, бихте ли ги следвали?

Обяснете, че Небесният Отец също ни обича много. Той е обещал, че ще получим чудесна награда – ще живеем заедно с Него в Неговото Царство. Трябва да живеем според Евангелието или да следваме Божиите напътствия, за да получим тази награда. Той е доволен, когато вижда, че с радост изпълняваме всичко, което ни казва.

Предложете на децата да изиграят следната игра: Вие давате на децата различни указания и те правят всичко, което им казвате с голяма радост. Например, можете да ги молите да донесат нещо от кухнята, да ви дадат да играете с играчките им, да си измият ръцете, да прегърнат някого и т.н. Можете да си разменяте ролите – децата да ви дават задачи и вие да се стараете да следвате инструкциите им с искрена радост. След играта похвалете децата, за това, че са показали радост и им кажете колко много сте доволни от тях.

Свидетелствайте за любовта на Небесния Отец към вас и споделете свое преживяване, при което сте получили радост от това да живеете според Евангелието.

Почерпка: Златисто брауни

2 ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер 

¾ ч.л. сол 

¼ ч.л. сода

10 с.л. несолено масло

2 ч.ч. златиста кафява захар

2 големи яйца

2 ч.л. ванилия

¾ ч.ч. шоколадови парченца

¾ ч.ч. нарязани американски орехи

Смесете брашното, бакпулвера, солта и содата. Оставете настрани. Разтопете маслото. В купа сложете разтопеното масло и захарта и разбийте добре. Добавете яйцата и ванилията, като разбивате добре. Бавно добавете брашното, като бъркате сместа. Тестото ще бъде леко лепкаво. Разпределете равномерно в тава. Поръсете с парченца шоколад и американски орехи отгоре. Печете в намазнена тава с размер 22 x 33 см на 175°C в продължение на 20–30 минути.