Животът според Евангелието носи щастие

Идеи за урока

Тема: Животът според Евангелието носи щастие

Химн: „Чуйте, народи“ (Химни, № 169)

Дейност

Видео: Living the Gospel Joyful

Помолете членовете на семейството си заедно да разгледат следните стихове:

3 Нефи 27:13–31

У. и З. 39:6

У. и З. 76:40–43

Попитайте:

⦁ За какво се отнасят всички тези стихове? (За Евангелието.)

⦁ Какво според тези стихове е Евангелието?

Напишете отговорите им на лист хартия или на дъска. За да се уверите, че разбират думата, прочетете обяснението към нея в Ръководство към Писанията:

„Евангелие – Божият план за спасение, направен възможен чрез Единението на Исус Христос. Евангелието включва вечните истини или закони, завети и обреди, необходими на човечеството, за да се върне обратно в присъствието на Бога“.

Попитайте:

⦁ Какво означава да ЖИВЕЕМ според Евангелието? (Да живеем според ученията на Исус Христос и да следваме плана на спасение.)

Прочетете следното дадено от Бригъм Йънг обяснение за това какво означава да живеем според Евангелието:

„Ние… приемаме всички закони, правила, обреди и повеления, съдържащи се в Писанията и доколкото можем живеем според тях и след това продължаваме да се учим и да ставаме все по-добри, докато не станем способни да живеем според всяко слово, което излиза от Божиите уста“ (Teachings of Presidents of the Church: Brigham Young, Глава 3, „Living the Gospel“).

Предложете някой да прочете У. и З. 58:26–29. Попитайте:

⦁ Какво още научаваме от тези стихове за това да живеем според Евангелието? (Трябва да го правим с ентусиазъм и радост.)

Прочетете следния откъс от реч от президент Ухтдорф от общата сесия на жените от общата конференция през октомври 2014 г.:

„Когато се отнасяме към Божиите заповеди и към нашето участие в изграждането на Неговото царство като към списък за отмятане, ние пропускаме същността на ученичеството. Пропускаме растежа, който идва от радостния живот съгласно заповедите на нашия Отец в небесата“ (Дитер Ф. Ухтдорф, „Да живеем радостно според Евангелието“, Лиахона, ноем. 2014 г.).

Ако разполагате с време, можете да гледате видеото, предложено в този урок Living the Gospel Joyful, съдържащо цялата реч на президент Ухтдорф, в противен случай, прочетете следния откъс от речта:

„(Небесният Отец) иска повече, отколкото можете да си представите, да постигнете съдбата си – да се завърнете в небесния си дом с чест.

Свидетелствам, че начинът за постигане на това е да се поставят егоистичните желания и недостойните амбиции на олтара на жертвата и службата… Доверявайте се на спасителната сила на Исус Христос; спазвайте Неговите закони и заповеди. С други думи – живейте с радост според Евангелието.

Моля се да изпитате в живота си подновена и усилена красивата любов на Бог; да намерите вярата, решителността и отдадеността да научите Божиите заповеди, да ги пазите в сърцата си и да живеете с радост според Евангелието“ (Дитер Ф. Ухтдорф“, Да живеем радостно според Евангелието“, Лиахона, ноем. 2014 г.).

След като изгледате видеото или прочетете откъса по-горе, попитайте членовете на семейството си дали са забелязали мисли, които могат да им помагат с радост да живеят според Евангелието. Попитайте дали някой би желал да сподели свои преживявания, свързани с това да живеем според Евангелието с радост. 

Споделете свои преживявания, при които сте намирали радост в това да живеете според Евангелието.

Почерпка: Златисто брауни

2 ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер 

¾ ч.л. сол 

¼ ч.л. сода

10 с.л. несолено масло

2 ч.ч. златиста кафява захар

2 големи яйца

2 ч.л. ванилия

¾ ч.ч. шоколадови парченца

¾ ч.ч. нарязани американски орехи

Смесете брашното, бакпулвера, солта и содата. Оставете настрани. Разтопете маслото. В купа сложете разтопеното масло и захарта и разбийте добре. Добавете яйцата и ванилията, като разбивате добре. Бавно добавете брашното, като бъркате сместа. Тестото ще бъде леко лепкаво. Разпределете равномерно в тава. Поръсете с парченца шоколад и американски орехи отгоре. Печете в намазнена тава с размер 22 x 33 см на 175°C в продължение на 20–30 минути.