Влиянието на една майка

Идеи за урок за по-големи деца  

Тема: Влиянието на една майка

Песен: „Мамо, обичам те!“ (Сборник детски песни, с. 107)

Дейност 

Видео: Love Her Mother

Започнете урока с въпрос: 

⦁ Освен очевидните физически разлики, кои са някои от нещата, по които сте забелязали, че мъжете и жените се различават едни от други?

Обяснете, че освен тези общи разлики, мъжете и жените също така имат различни божествено постановени роли, както е обяснено в „Семейството: Прокламация към света“ (виж седмия абзац на прокламацията). Покажете следното изявление на старейшина Ръсел М. Нелсън от Кворума на дванадесетте апостоли:

„Вие, сестри, сте избрани преди основаването на света да родите и да се грижите за Божиите деца и като правите това, вие прославяте Бог (вж. У. и З. 132:63)“ („What Will You Choose?“, Liahona, януари 2015 г., с. 19).

Поканете близките си да прочетат и сравнят 2 Тимотей 1:5, 3:14–15 и Алма 56:47–48, 57:21, като търсят праведното влияние, което майките могат да оказват върху децата си. 

Попитайте:

⦁ Какво ни учат тези стихове за ролята на майките? (Обърнете внимание на следния принцип: Когато майките учат децата си на Евангелието, те им помагат да придобиват вяра и ги подготвят да живеят праведно.)

⦁ Как тези стихове ни помагат да си обясним защо Сатана работи толкова усърдно да омаловажава ролята на майките?

⦁ Какви характерни черти имат жените, които им помагат да имат успех в ролята си на майки?

Можете да прочетете и обсъдите статията „Влиянието на една майка“ от изданието на Лиахона от април 2007 г.

Помолете всеки от членовете на семейството да изработи картичка за своята майка. Някои могат да искат да напишат стихотворение или да споделят обичта си на картичката.

Почерпка: Бананов сладкиш

¾ ч.ч. краве масло

2⅛ ч.ч. бяла захар

3 яйца

2 ч.л. ванилия

3 ч.ч. брашно

1½ ч.л. сода

¼ ч.л. сол

1½ ч.ч. мътеница (или към 1½ ч.ч. прясно мляко добавете 1½ с.л. оцет)

2 ч.л. лимонов сок

1½ ч.ч. намачкани банани

Объркайте намачканите банани с лимоновия сок и оставете настрани. В друга купа смесете останалите съставки и добавете бананите. Печете в намазнена тава с размер 22 x 33 см на 135°C в продължение на 1 час. Извадете от фурната и сложете направо във фризер за 45 минути. Така сладкишът ще остане сочен.