Таланти и дарове

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Таланти и дарове

Песен: „Давай“, казва малкото поточе“ (Сборник детски песни, с. 116)

Дейност 

Няколко дни преди урока планирайте шоу за споделяне на талантите.

Помолете членовете на семейството си да се подготвят да покажат нещо, в което са добри, като например четене на глас, печене на нещо вкусно, музикално изпълнение, разказване на шега, правене на салто или споделяне на усмивка. Можете да подготвите музикален инструмент за всеки член на семейството, за да направите семейна група (можете да използвате хармоника, кухненски пособия и т.н.). Кажете на всеки член на семейството също така да донесе за семейната домашна вечер малко от своя любим плод. Уверете се, че ще подготвят различни плодове.

Започнете урока с притчата за талантите от Матей 25:14–30. 

Кажете на децата, че Исус разказва история за един мъж, който дал монети на трима души, които работели за него. След това мъжът заминал надалеч. Докато го нямало, двама от хората работели усърдно и използвали монетите, за да спечелят още монети, които да върнат на човека. А третият човек просто заровил монетата си, защото се страхувал, че ще я изгуби. Когато мъжът се върнал, той наградил тези, които били спечелили с монетите, които той им дал. Но той взел монетата от човека, който не се опитал да спечели нищо. (Вж. Матей 25:14–29.)

Можете да пресъздадете историята от Писанията. Възложете на всеки роля от историята. Използвайте прости костюми и реквизит като халати за баня и монети от хартия. Помолете някого да чете от историята и да спира след всеки стих, така че всеки да може да пресъздаде това, което е било прочетено. Пресъздадете историята отново, така че всички да могат да участват.

Обяснете, че също като мъжа от притчата, Небесният Отец е дал на всеки от нас нещо ценно – не са монети, но са специални способности или таланти, например да пеем, да показваме любов, да тичаме или да помагаме на другите. Като хората в притчата, ние трябва да работим усърдно, за да можем да развиваме талантите си. Ако правим това, ще бъдем по-щастливи и ще помагаме и на другите.

С членовете на семейството си проведете шоу на талантите или организирайте семейна група.

Когато всеки човек приключи с представянето си, помолете останалите членове на семейството да му кажат нещо добро, което са забелязали.

Заедно пригответе почерпката за семейната домашна вечер – съчетайте любимите плодове на всички, за да приготвите вкусна плодова салата

Сравнете талантите на членовете на семейството си с плодовата салата, в която всеки плод добавя нещо специално към останалите съставки.

Свидетелствайте колко е важно да развиваме талантите си.

Почерпка: Плодова салата

Нарежете 1 ябълка, 1 круша, 1 портокал и 1 банан на кубчета. Добавете грозде и ягодово мляко.