Таланти и дарове

Идеи за урока

Тема: Таланти и дарове

Химн: „Защото тъй си щедър, Господи“ (Химни, № 137)

Дейност

Преди семейната домашна вечер помолете всеки член на семейството да бъде готов да разкаже за човек, който е благословил живота му, споделяйки своите дарове или таланти. В началото на семейната домашна вечер помолете членовете на семейството си да споделят мислите си.

Попитайте:

⦁ Защо Господ ни дава таланти и дарове?

Обяснете, че са ни били дадени таланти и дарове, за да ни помагат да изпълняваме своята мисия на земята и за да благославяме живота на другите. 

Помолете някого да преразкаже притчата за талантите, намираща се в Матей 25:14–30. Обяснете, че думата „талант“, използвана в тази притча, се отнася до парична единица, използвана по времето на Исус, но също така символично може да представлява даровете или способностите, които имаме.  Попитайте:

⦁ Какво учим за талантите и даровете от тази притча?

Посочете, че носим отговорност пред Небесния Отец, себе си и другите да развиваме своите таланти и дарове колкото можем повече. Развиването на таланти и дарове изисква постоянство, смелост и търпение, но също така носи голяма радост и разкрива нови възможности пред нас.

Обяснете, че нашите думи и действия могат да помагат или да пречат на някого да развива своите таланти. Попитайте: 

⦁ По какъв начин понякога можем да пречим на някого да развива талантите си? 

⦁ Как човек може да има положително и укрепващо влияние, което да помага на другите да развиват талантите си?

Прочетете Учение и завети 46:8–12. Обърнете внимание на думите в стих 12, „че на някои е даден един (дар), на някои – друг, та всички да може да имат полза от това“. Сравнете тази идея с плодова салата, в която всеки плод допринася с нещо специално към останалите съставки на салатата. Също можете да я сравните с песен, изпята от хор на няколко гласа. Ако някой от вас може да свири на пиано, изсвирете само втория глас на третия и четвъртия ред на куплетите на песента „Хайде, светии“ (Химни, № 22). Обърнете внимание колко монотонно звучи без другите гласове. След това изсвирете всички гласове на същите редове от химна без втория, а после – и с втория, като обърнете внимание как цялата мелодия допринася за красотата на музиката.

Помолете всеки член на семейството да посочи поне един свой талант и поне един талант на всеки от останалите членове на семейството ви.

Поканете близките си да търсят какви са талантите на останалите и да споделят искрени комплименти.

Почерпка: Плодова салата

Нарежете 1 ябълка, 1 круша, 1 портокал и 1 банан на кубчета. Добавете грозде и ягодово мляко.