Работата може да носи радост

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Работата може да носи радост 

Химн: „Колелото с рамо подпри“ (Химни, № 159).

Дейност 

Изпейте заедно песента „Колелото с рамо подпри“ (Химни, № 159). След молитвата покажете на семейството си картината към урока и попитайте:

⦁ Как разбирате свързаните с колелото думи на химна, който изпяхме? 

Обяснете, че някои от пионерите на Църквата, които пътували на запад, трябвало да тикат и дърпат ръчни колички през целия път. Това било много трудно.  Призивът „колелото с рамо подпри“ се използва както буквално, така и в преносен смисъл.  Пионерите бутали напред не само своите ръчни колички, те също така „тикали напред“ Божието дело. Те щели да изграждат Сион.

Попитайте:

⦁ Какво можем да правим днес, за да „бутаме заедно“? 

Помогнете на близките си да разберат, че ние също трябва да работим за изграждането на Сион, но също така трябва да изграждаме своите семейства, общности и самите себе си. Поканете всеки член на семейството си да направи списък с всички задачи, които трябва да изпълнява у дома, в училище, в Църквата и т.н. Попитайте:

⦁ Как се чувствате, когато погледнете този списък?

Обяснете, че понякога гледаме на задълженията си като на товар, но не е било предвидено животът да бъде лесен. Задайте следния въпрос:

⦁ Ако сравним товара на нашите задължения с ръчна количка, пълна с тежки неща, какво можем да научим от химна, който изпяхме?

Отбележете, че химнът ни помага да чувстваме ентусиазъм и радост по пътя си в живота. Заедно потърсете думи в текста на химна, които могат да ви помагат да чувствате радост, докато изпълнявате работата, която вършите.

Кажете на семейството си, че в своя реч президент Ухтдорф обяснява какво е помогнало на пионерите да вървят напред с търпение и радост. Той казва:  

„Те се събуждали всяка сутрин с ясно определени задачи и цели, които всеки разбирал: да служат на Господ и своите ближни и да стигнат в долината на Соленото езеро. Всеки ден тези задачи и цели им били ясни; те знаели какво трябва да правят и че напредъкът от всеки ден е важен“ (Старейшина Дитер Ф. Ухтдорф, „All is well“, Liahona, юли 2015 г.).

Попитайте:

⦁ Какво можем да научим от този пример? (Ако искаме на имаме радост, докато работим, трябва да знаем и да помним своите задачи и цели, а също и да следим напредъка си.)

Кажете на семейството си, че ако винаги работим с радост, ще се научим да обичаме работата.

Президент Ухтдорф казва: „Как се възхищавам на мъжете, жените и децата, които знаят как да работят! И как Господ обича работника! Той казва: „Работникът е достоен за заплатата си“ (У. и З. 84:79). Хората, които не се страхуват да запретнат ръкави и да изгубят себе си в гонитба на заслужаващи усилието цели, са благословия за своите семейства, общности, държави и за Църквата“ (Дитер Ф. Ухтдорф, „Два принципа за всяка икономика“, обща конференция, октомври 2009 г.).

Поканете членовете на семейството си да споделят свои преживявания, свързани с това да чувстват радост, докато работят. Споделете свои преживявания.

Завършете урока със следните думи на президент Дейвид О. Маккей: 

„Нека си дадем сметка, че привилегията да се трудим е дар, че силата да се трудим е благословия, а любовта към труда е успех“ (цитирано от Франклин Д. Ричардз, „The Gospel of Work“, Improvement Era, дек. 1969 г., с. 101).

Допълнително предложение:

За да разпределите задачите между членовете на семейството си, отрежете двата кръга и ги залепете на плътна хартия. Погледнете картинките, преценете какви задачи представляват и ако желаете, ги обозначете. В празните полета на малкия кръг напишете имената на членовете на семейството, като разделите пространството по-равно.

Прикрепете малкия кръг отгоре над големия кръг с карфица, така че горният кръг да може да се върти (вж. илюстрацията). Всяка седмица въртете горния кръг и изпълнявайте задачите срещу името си.

Почерпка: Бананов десерт

Половин банан на човек, срязан през средата. 

Поставете в купа и сложете сладолед отгоре.

В допълнение отгоре можете да сложите шоколадов сироп, карамелов сироп, свежи ягоди, бита сметана, нарязани ядки.