Да си водим дневник

 Идеи за урока

Тема: Да си водим дневник 

Химн: „Миговете земни по-светли направи“ (Химни, № 142)

Дейност 

Видео: O Remember, Remember 

В началото на урока покажете или прочете цитат от дневник на някой от своите предци или член на семейството, който е съгласен да сподели нещо. С членовете на семейството си обсъдете как тези записи могат да благославят (или вече са благословили) вашето семейство или лично някой от вас.

Прочетете следните думи на президент Гордън Б. Хинкли: 

„Мога ли да ви предложа да пишете, да си водите дневник, за да изразявате мислите си на хартия… Така ще благословите живота на много хора – членове на семейството и други, както сега, така и в бъдеще“. (Ensign, ноември 1984 г., с. 91.)

Попитайте:

⦁ Кои са някои от нещата, за които можем да пишем в своите дневници?

Помолете близките си да направят списък с неща, за които да пишат в личен дневник. Прочетете заедно 1 Нефи 6:3–6 и ги помолете да открият това, което Нефи иска да включи в своите летописи, и добавете тези неща към списъка си. След това прочетете дадените по-долу препоръки от ръководители на Църквата и помолете членовете на семейството си да открият какво още могат да добавят към своите списъци. 

Джозеф Фийлдинг Смит: „Всяко важно събитие от живота ни трябва да бъде записвано лично от нас… Ако през деня сте постигнали нещо, което си струва, запишете го, може да бъде от полза на потомците ви“. (Doctrines of Salvation, том 2, с. 204.)

Спенсър У. Кимбъл: „Пишете (за) своите действия и своите пътувания, своите дълбоки размисли, своите постижения и своите провали, своите взаимоотношения и своите победи, своите впечатления и своите свидетелства“ („President Kimball Speaks Out on Personal Journals“, Ensign, дек. 1980 г.).

Хенри Б. Айринг: „Преди да започна да пиша, мислех над този въпрос: „Видях ли днес ръката Божия да се протяга и ни докосва – нас, нашите деца или нашето семейство?“… Целта ми е да ви подтикна да откриете начини да разпознавате и помните Божията доброта“ („О, помнете, помнете“, обща конференция, октомври 2007 г.).

 Разгледайте заедно списъците, които сте направили (с неща, за които можете да пишете в личен дневник). Попитайте близките си защо могат да се притесняват да водят дневник и след това обсъдете заедно как можете да помогнете за преодоляване на притесненията им. Попитайте: 

⦁ Колко често трябва да пишем в дневниците си? (Всеки ден.)

⦁ Защо е важно да пишем в своите дневници всеки ден?

Цитатите по-долу могат да ви помогнат да откриете отговори на въпросите. Прочетете ги заедно и ги обсъдете. 

Спенсър У. Кимбъл: „Историята ви трябва да бъде записвана сега, докато спомените ви са пресни и ясно си спомняте подробностите… По-вероятно е тези, които водят дневник, да си спомнят за Господ през всеки ден от живота си“ („President Kimball Speaks Out on Personal Journals“, Ensign, дек. 1980 г.).

Хенри Б. Айринг: „Тази вечер и утре вечер може да се молите и да размишлявате, задавайки си въпросите: Дали Бог изпрати послание, предназначено точно за мен? Видях ли ръката Му в моя живот или в живота на моите деца? Аз ще направя това. И после ще намеря начин да запазя този спомен за деня, в който аз и онези, които обичам, ще имаме нужда да си спомним колко много Бог ни обича и колко много се нуждаем от Него“ („О, помнете, помнете“, обща конференция, октомври 2007 г.).

Ако разполагате с време, можете да прочетете или гледате цялата реч на президент Хенри Б. Айринг „О, помнете, помнете“. 

Попитайте членовете на семейството си дали биха искали да споделят откъси от своите дневници, които „могат да бъдат от полза за потомците“ им или им помагат „да си спомнят за Господ през всеки ден от живота си“. Споделете собствени преживявания и свидетелство по отношение на това да водим дневник.

Почерпка: Бисквити с моркови

1 ч.ч. краве масло

¾ ч.ч. захар

1 яйце

1 ч.ч. моркови, сварени и намачкани

2½ ч.ч. брашно

2 ч.л. бакпулвер

½ ч.л. сол

1 ч.л. портокалов сок

2 ч.л. портокалова кора

Смесете съставките и слагайте с лъжица в плитка тава. Печете на 190°C в продължение на 10 минути.

Глазура:

кора от един портокал

сок от половин портокал

около 1 ч.ч. пудра захар до достигане на гъстота за мазане