Да се кръстим и да вземаме върху си името на Христос

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Кръщението и това да вземем върху си името на Христос

Песен: „Когато се кръстя“ (Сборник детски песни, с. 53).

Дейност

Преди урока пригответе две листчета хартия за всеки член на семейството – едно с първото му име и едно с фамилното име. Направете листчетата с първите имена на разноцветни листи, а тези с фамилните имена на един и същ цвят хартия или напишете първото име на всяко дете с различен цвят, а фамилните имена с един и същ. След това скрийте листчетата в стаята.

В началото на урока кажете на членовете на семейството си, че в стаята има скрити по 2 листчета хартия за всеки от тях. Поканете всички членове на семейството да търсят своите две листчета. Помогнете на децата да открият своите собствени листчета, като им кажете какъв цвят или кои цветове да търсят.

След като всяко дете открие своето име, поговорете за имената и защо сте ги избрали. Посочете, че всички те имат различни първи имена, но една и съща фамилия. Говорете за своето фамилно име и колко се гордеете, че го имате и че сте част от семейството. Можете да покажете снимка на някой от предците си със същата фамилия като семейството ви. Разкажете история от живота му.

След това покажете портрет на Исус Христос. Обяснете на децата си, че когато навършат осем години, ще са достатъчно големи, за да бъдат кръстени. При кръщението вземаме върху си името на Христос и ставаме част от Неговото семейство. Обещаваме винаги да правим нещата, които Той би правил, винаги да си спомняме за Него и да спазваме Неговите заповеди.

Помолете децата да ви кажат какво знаят за кръщението. Погрижете се да осъзнаят, че Небесният Отец желае всеки от нас да бъде кръстен. Кажете им, че трябва да направим правилните неща, за да се подготвим за кръщението и че обещаваме на Небесния Отец и Исус да спазваме заповедите след кръщението. Това означава да постъпваме по начина, по който Исус би желал. Когато правим това, ние показваме, че обичаме Исус.

Можете да им разкажете за деня на кръщението си или да помолите по-голямо дете да опише кръщението си.

Допълнително предложение: 

Обяснете, че когато сме напуснали присъствието на Небесния Отец, сме били непорочни и чисти като солта. (Изсипете малко сол в чиния.) След като достигнем възрастта на отговорност (8 години), понякога правим лоши избори и вече не сме непорочни и чисти. (Сложете щипка черен пипер върху солта.) Ако не сме напълно чисти, не можем да се завърнем в присъствието на нашия Отец (вж. 1 Нефи 15:34). Когато се кръстим, Той ни обещава, че ако се покайваме, Той ще премахва греховете ни чрез Единението на Своя Син. 

Можем да станем „бели като сняг“ (Исайя 1:18). (Натъркайте лъжица с мек плат и я приближете до солта и пипера. Поради статичното електричество, пиперът ще се полепи по лъжицата.) Всяка седмица вероятно правим грешни избори. Когато вземаме от причастието, покайваме се и подновяваме сключените завети, Небесният Отец отново ще премахва греховете от живота ни.

Страници за оцветяване (изберете тази, която е най-подходяща за детето ви):

Почерпка: Мини пица 

Използвайте плоски питки (лаваш или тортиля) и сложете отгоре парченца шунка, настърган кашкавал и т.н. Сложете в микровълновата фурна за 15 секунди или докато кашкавалът се разтопи.