Да се кръстим и да вземаме върху си името на Христос

Идеи за урока

Тема: Да се кръстим и да вземаме върху си името на Христос

„И Отец ни каза: Покайте се, покайте се и бъдете кръстени в името на Моя Възлюбен Син“. (2 Нефи 31:11)

Химн: „Вървим напред със вяра във Христа“ (Химни, № 54)

Дейност

Илюстрация: Денят на Петдесетница, от Сидни Кинг, вж. Деянията 1–2

Видео: Jesus is Baptized by John

Напомнете на близките си, че първите им имена са лично техни, но всеки от семейството носи фамилното име. Можете да покажете снимка на някой от предците си със същата фамилия като семейството ви. Разкажете история от живота му. Създайте чувство на обич и гордост от семейството и семейната фамилия. 

Попитайте: 

⦁ За какво се застъпва нашето семейство? (Свидетелство, честност, вяра, приятелство и т.н.)

Покажете на семейството си портрет на Исус Христос. Споделете със семейството си, че след смъртта на Исус Христос неговите верни последователи, тези, които били кръстени, били преследвани. Апостол Павел отишъл в Антиохия в Сирия, където група членове на Църквата учели хората за Христос.

Помолете някого да прочете на глас Деянията 11:26. Обяснете, че противниците на учениците започнали да наричат последователите на Исус „християни“, за да ги разграничават. Те им дали това име като обида, но то било прието с радост от последователите на Исус. Те се радвали да бъдат наричани християни и се гордеели с това име.

Прочетете Галатяните 3:26–29. Попитайте:

⦁ Как чрез вяра ставаме Божии чеда?

⦁ Какво означава да „се обле(чем)“ с Христос (Галатяните 3:27)?

Обяснете, че при кръщението вземаме върху си името на Христос и Го представляваме. Обещаваме да вземем върху си Неговото име и да постъпваме така, както би постъпвал Той, винаги да си спомняме за Него и да спазваме Неговите заповеди.

Задайте следните въпроси:

⦁ Как се чувствате, след като сте осъзнали, че всъщност сте взели върху си името на Христос и че сте християни?

⦁ Радвате ли се да бъдете наричани християни? Защо?

⦁ Какво според вас означава да бъдем християни днес?

Обсъдете конкретни начини, по които като семейство можете да бъдете по-добри християни. Поканете всеки член на семейството си да избере един аспект, в който би желал да се справя по-добре. Попитайте ги дали има моменти, в които ни е трудно да носим името на Христос. Ако е така, това са аспектите, по отношение на които е необходимо да работим.

Приключете, като прочетете историята на президент Джордж Албърт Смит. 

Какво си направил с името ми?

„Преди няколко години бях сериозно болен… Бях толкова слаб, че едва можех да се движа…

Един ден при тези обстоятелства загубих съзнание относно заобикалящата ме действителност и си помислих, че съм преминал от Другата страна. Открих, че стоя с гръб към едно голямо и красиво езеро, гледайки голяма гора. Не се виждаше никой…

Тръгнах и се заоглеждах, и скоро открих пътечка през гората, която изглежда бе използвана много рядко и бе почти напълно скрита от тревата. Следвах тази пътечка и след като повървях известно време… видях към мен да идва един човек… Закрачих по-бързо, за да го достигна, защото го разпознах като моя дядо… Помня колко щастлив бях да го видя, че идва. Кръстен съм на него и винаги съм се гордеел с това.

Когато дядо ме доближи на няколко крачки, той спря. Това, че той спря, бе покана за мен и аз да спра… Той ме погледна много сериозно и каза: „Бих искал да знам какво си направил с името ми“.

Всичко, което някога бях правил, премина пред мен като ускорена кинолента на екран… Целият ми живот премина пред мен. Усмихнах се, погледнах към дядо ми и казах: „Не съм направил с името ти нищо, от което да се срамуваш“.

Той пристъпи напред и ме взе в обятията си, аз сторих същото и в този миг осъзнах отново заобикалящия ме земен свят. Възглавницата ми бе мокра, сякаш върху нея бе изливана вода – мокра от сълзи на благодарност, защото можех да отговоря, че няма нищо, от което да се срамувам.“ („Your Good Name“, Improvement Era, март 1947 г., с. 139).

Кажете на близките си, че някой ден ще застанем пред Христос и ще трябва да отговаряме за завета, който сме сключили да вземем върху си Неговото име. Насърчете ги да мислят и да се молят, за да знаят как могат да станат по-добри християни, за да могат да кажат на Христос, че не са направили нищо, от което да се срамуват.

Почерпка: Мини пица 

Използвайте плоски питки (лаваш или тортиля) и сложете отгоре парченца шунка, настърган кашкавал и т.н. Сложете в микровълновата фурна за 15 секунди или докато кашкавалът се разтопи.