Как можем винаги да си спомняме за Спасителя?

Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Как можем винаги да си спомняме за Спасителя?

Песен: „Спасителят ако до мен е“ (Сборник детски песни, Допълнителни материали, с. 12)

Дейност

Започнете урока с игра за откриване на еднакви карти. (Преди урока подгответе 10–20 двойки карти с еднакви картинки.) Разбъркайте картите и ги поставете с лицето надолу. Играчите се редуват да избират по две карти в търсене на еднакви. Ако картите са еднакви, те остават за съответния играч и той избира други две карти в търсене на друга двойка. Ако не са еднакви, картите се връщат на местата им с лицето надолу. Следващият играч избира други две карти в търсене на еднакви. Продължете да играете, докато всички карти са групирани по двойки. Печели играчът с най-много двойки карти. Можете да изиграете играта няколко пъти.

Или можете да намерите игра за откриване на еднакви карти в Интернет. Например, бихте могли да използвате следния източник: https://www.lds.org/children/activities/matching?lang=eng.

След играта задайте следния въпрос:

⦁ Какво ви помогна да намирате правилните карти? (Запомнили сте къде сте ги видели.)

⦁ Ако не бяхте използвали паметта си, за да откривате правилните карти, какво щеше да представлява играта? (Ако играехте сами, щяхте да играете много дълго, надявайки се само на късмета. Ако играехте с други хора, които използват паметта си, щяхте да изгубите.) 

Обяснете, че можем да сравним живота си с продължителна игра, при която във всяка ситуация трябва да намираме съответстващо решение. Попитайте:

⦁ Какво можем да си спомняме, за да вземаме правилни решения в живота си?

Членовете на семейството ви могат да дадат различни отговори. Приемете всички. След това покажете картина на Исус Христос и посочете, че е изключително важно да си спомняме за Исус Христос, нашия Спасител. Попитайте:

⦁ Как това да си спомняме за Исус Христос ни помага да вземаме правилни решения в живота си?

Запишете отговорите. Погрижете се близките ви да посочат следните причини да си спомняме за Спасителя:

⦁ Той вижда всичко и знае всичко. Можем да си спомняме да го молим за съвет.

⦁ Той е живял съвършен живот. Можем да си спомняме какво е правил и да следваме Неговия пример.

⦁ Той ни е учил на Евангелието и ни е дал заповеди. Можем да си спомняме Неговите учения и заповеди и така ще знаем какво да правим във всяка ситуация.

⦁ Исус казва: „И ако вие наистина винаги си спомняте за Мене, Моят Дух ще бъде с вас“ (⦁ 3 Нефи 18:11). И Неговият Дух ще ни води при вземането на решения и ще ни помага да имаме добри чувства и правилни желания.

Обсъдете какво ни помага да си спомняме за Исус. Възможните отговори включват: четене от Писанията, молитва, вземане от причастието, уроци в Църквата, отпразнуване на Рождество и Великден. 

Напомнете на семейството си за песента, която изпяхте в началото на урока. Можете да я изпеете още веднъж. Попитайте:

⦁ Какво учим от тази песен за това да си спомняме за Спасителя?

Посочете, че когато си спомняме за Спасителя, можем да чувстваме, че Той е до нас и това ни помага да сме толкова добри, колкото можем. 

Свидетелствайте за важната роля на Спасителя в живота ви.

Допълнително предложение

Обсъдете с близките си как могат да показват, че си спомнят за Спасителя, чрез своето поведение, изборите, които правят, езика, който използват и начина, по който се отнасят един към друг и към своите приятели.

Направете таблица с имената на членовете на семейството в лявата колона и „Спомних си“ отгоре. През следващата седмица всеки път, когато член на семейството даде пример за начин да си спомня за Спасителя, той/тя поставя звезда или друг знак до името си.

Предложете на децата да използват дадената по-долу идея за нещо, които да им напомня да мислят за Спасителя по време на събранието за причастието.

Разпечатайте следващите страници, изрежете двата кръга и ги залепете на плътна хартия. Поставете кръга с отрязания сектор върху другия кръг. Закрепете центровете на двата кръга един върху друг с нит. Въртете горния кръг, за да можете да видите всички картини. Обсъдете какво представляват.

Почерпка: „Някакъв“ шейк

В блендер сложете замразен банан или друг предпочитан от вас плод. Добавете мляко. Разбийте на високи обороти до получаване на пяна.