Важността на причастието

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Важността на причастието

Песен: „Ще съм почтителен“ (Сборник детски песни, с. 13)

Дейност

Покажете картина на Тайната вечеря и попитайте децата кой от хората е Исус. Помогнете им, ако не могат да Го открият. Попитайте ги дали знаят кои са останалите мъже. (Апостолите на Исус.) Попитайте децата какво правят мъжете.

Обяснете, че Исус знаел, че ще умре и искал приятелите Му да си спомнят за Него и да вършат нещата, на които Той ги учил. Попитайте:

⦁ Какво можем да дадем на своите приятели или роднини, за да им напомня за нас, когато ни няма? (Можем да им дадем играчка, книга, картичка или нещо друго за спомен.) 

Покажете на семейството си предмет (например магнит за хладилник), който ви напомня за посетено от вас място. Споделете какви мисли и чувства имате, когато видите или държите този предмет.

Обяснете, че по подобен начин причастието, което ни е дадено от Исус, ни помага да си спомняме за Него и да имаме специални мисли и чувства, свързани с Него. Причастието също така ни е дадено, за да ни помага да си спомняме за любовта на Исус към нас и да вършим нещата, които Той желае да вършим.

Помогнете на децата да разберат, че този обред има дълбок смисъл. Ако те не разбират този смисъл, за тях причастието вероятно ще е просто почерпка по време на събрание в Църквата.

Заедно разгледайте дадената по-долу картина. Попитайте децата какво виждат.

Кажете им, че сега ще прочетете описания на хора, които помагат времето за причастието да бъде изпълнено с благоговение. Помолете децата да посочват хората, за които се отнася всяко описание. Попитайте ги дали знаят имената на хора от вашия район или клон, които правят тези неща.

Аз съм диригентката. Аз дирижирам, докато пеем химна за причастие. Свещената музика помага на всички в залата да мислят за Исус. 

Аз съм пианистката (или органистката). Усърдно се упражнявам, за да мога добре да свиря химна за причастие. 

Аз съм учител от Свещеничеството на Аарон. Аз идвам рано, за да наливам вода в чашките за причастие и да слагам хляб на подносите. 

Аз съм свещеник от Свещеничеството на Аарон. Аз разчупвам хляба на парченца, коленича и казвам молитвите за причастието. 

Аз съм дякон от Свещеничеството на Аарон. След молитвите за причастието благоговейно вземам подносите с причастие и го раздавам на членовете на Църквата. 

Аз съм епископът. Когато свещеникът казва молитвите за причастие, аз слушам внимателно, за да съм сигурен, че молитвите са казани правилно.

Илюстрации от Елизе Блек, май 2007 г., Friend.

След това насочете вниманието на детето си към празното място долу вдясно. Кажете му, че още един човек прави причастието специално. Попитайте:

⦁ Можеш ли да познаеш? Кой е това? (Точно така, това си ти!)

Обяснете:

Можеш да стоиш благоговейно и мирно със скръстени ръце. Можеш да мислиш за Исус и за заветите, които си сключил/а или ще сключиш при кръщението. Можеш да четеш стихове от Писанията или думите на химните. Когато причастието достигне до теб, можеш да вземеш от него и внимателно да подадеш подноса на следващия човек. Ти си важна част от преживяването по време на причастието.

Възложете на детето си следната задача:

⦁ На отделен лист бяла хартия нарисувайте себе си, седейки благоговейно по време на събрание за причастието. След това внимателно изрежете фигурата и я залепете на празното място. 

Страница за оцветяване: 

Почерпка: Бананов сладкиш

⦁ ¾ ч.ч. краве масло

⦁ 2⅛ ч.ч. бяла захар

⦁ 3 яйца

⦁ 2 ч.л. ванилия

⦁ 3 ч.ч. брашно

⦁ 1½ ч.л. сода

⦁ ¼ ч.л. сол

⦁ 1½ ч.ч. мътеница (или към 1½ ч.ч. прясно мляко добавете 1½ с.л. оцет)

⦁ 2 ч.л. лимонов сок

⦁ 1½ ч.ч. намачкани банани

Предварително загрейте фурната на 135°C. Намазнете тава с размер 22х33 см. Объркайте намачканите банани с лимоновия сок и оставете настрани.

В отделна купа разбийте маслото и захарта до получаване на лека и пухкава смес. Добавете яйцата, като не спирате да разбивате, а след това и ванилията. Добавете сухите съставки, след това мътеницата и бананите. Изсипете в намазнената тава.

Печете в предварително загрятата фурна фурна в продължение на 1 час или докато при забождане на клечка за зъби, тя излиза суха. Извадете от фурната и сложете направо във фризер за 45 минути. Така сладкишът ще остане сочен.