Важността на причастието

Идеи за урока

Тема: Важността на причастието

„Исус им отговори: Аз съм хлябът на живота; който дойде при Мене, никога няма да огладнее; и който вярва в Мене, никога няма да ожаднее“. (Йоан 6:35)

Химн: „На хълм самотен нейде там“ (Химни, № 119)

Дейност

Помолете близките си да отворят Библията на Йоан, глава 6. Кажете им, че в деня, след като Исус нахранва 5 000 души, голяма тълпа от хора идва да Го търси. Поканете някого да прочете Йоан 6:26–27. Попитайте:

⦁ Какъв е проблемът на тези хора? Не е ли добре, че искат да намерят Христос?

Обяснете, че Исус знаел, че те идват да Го слушат, не защото вярват, а защото желаят още безплатна храна. Той ги учи, че не трябва да търсят нещата от този свят, които са нетрайни. Учи ги, че е много по-важно да търсят вечния живот (вж. Йоан 6:40).

Прочетете заедно Йоан 6:35. Попитайте близките си:

⦁ Каква е разликата между хляба и водата за причастието и хляба и водата, които ядем и пием всеки ден? 

⦁ Какво може да иска да каже Исус с думите, че тези, които дойдат при Него, никога няма да огладнеят и ожаднеят?

Обяснете: Хлябът е храна и дава сили на физическите ни тела. Чрез Единението за греховете ни Христос осигурява необходимото, за да бъдем подхранвани духовно през цялата вечност. Исус Христос е Хлябът на живота и хлябът за причастието е символ на тялото на Христос.

Попитайте близките си:

⦁ Къде отиваме в наши дни, за да търсим Христос? 

Приемете всички отговори. Посочете, че един от начините да намерим Христос, е да посещаваме събрания в Църквата. Попитайте:

⦁ Ако Христос дойдеше на събрание в нашата Църква, щеше ли да открие, че ние допускаме същата грешка като хората, описани в Йоан 6:26–27?

⦁ Винаги ли присъствате на събрание за причастието, защото търсите вечен живот?

Прочете следния цитат от речта „Събранието за причастие и причастието“ от общата конференция през октомври 2008 г. от старейшина Далин Х. Оукс от Кворума на дванадесетте апостоли:

„Усещам, че някои сред подрастващото поколение и дори някои възрастни все още не са вникнали във важността на това събрание и в значимостта на личното благоговение и поклонение в хода му… Чувствам, че е нужно да говоря… (на) онези, които все още не разбират и прилагат тези важни принципи и все още не се радват на обещаната духовна благословия винаги да имат водачеството на Неговия Дух да бъде с тях“ (Далин Х. Оукс, „Събранието за причастие и причастието“, Лиахона, ноември 2008 г.).

Предложете на членовете на семейството си заедно да изгледат речта „Събранието за причастие и причастието“ от старейшина Оукс или да разгледат текста и да обсъдят какво всеки от тях е забелязал, че може да бъде особено важно лично за тях и за семейството ви.

Можете също така да ги поканите да прочетат или да разгледат набързо речта „Причастието ни помага да бъдем осветени“ от старейшина Питър Ф. Моуърс от Седемдесетте по време на общата конференция през октомври 2016 г. и им задайте следните въпроси:

⦁ Кои са петте начина, по които според старейшина Моуърс „можем да подобрим влиянието и силата на редовното ни участие в светия обред на причастието“?

⦁ Какви пет въпроса можем да си задаваме, докато „обмисляме преживяванията си по време на причастието“?

Помолете близките си да споделят какво им помага да имат по-духовни събрания за причастието и какво биха искали да правят по-добре. Споделете свои собствени преживявания и чувства.

Почерпка: Бананов сладкиш

⦁ ¾ ч.ч. краве масло

⦁ 2⅛ ч.ч. бяла захар

⦁ 3 яйца

⦁ 2 ч.л. ванилия

⦁ 3 ч.ч. брашно

⦁ 1½ ч.л. сода

⦁ ¼ ч.л. сол

⦁ 1½ ч.ч. мътеница (или към 1½ ч.ч. прясно мляко добавете 1½ с.л. оцет)

⦁ 2 ч.л. лимонов сок

⦁ 1½ ч.ч. намачкани банани

Предварително загрейте фурната на 135°C. Намазнете тава с размер 22х33 см. Объркайте намачканите банани с лимоновия сок и оставете настрани.

В отделна купа разбийте маслото и захарта до получаване на лека и пухкава смес. Добавете яйцата, като не спирате да разбивате, а след това и ванилията. Добавете сухите съставки, след това мътеницата и бананите. Изсипете в намазнената тава.

Печете в предварително загрятата фурна в продължение на 1 час или докато при забождане на клечка за зъби, тя излиза суха. Извадете от фурната и сложете направо във фризер за 45 минути. Така сладкишът ще остане сочен.