Завети и обреди

Идеи за урока

Тема: Завети и обреди

„И това ще бъде заветът ни – че ще следваме всички Господни обреди“ (Учение и завети 136:4)

Химн: „Lead Me into Life Eternal“ (Hymns, № 45)

Дейност

Видео: Президент Ръсел М. Нелсън, „Covenants“

Попитайте близките си какво според тях е завет. Заедно прочетете определението, дадено в „Предани ще сме на вярата“:

„Завет е свещено споразумение между Бог и човек или група хора“ („Предани ще сме на вярата“, Завет, страница 56).

Помолете членовете на семейството си да ви дадат примери за споразумения между хората. Можете да запишете отговорите им. След това ги помолете да дадат няколко примера за „свещен(и) споразумени(я) между Бог и човек или група хора“. Попитайте:

⦁ Според вас какво е общото и какво е различното между споразуменията между хората и тези с Бог?

Прочетете обяснението, дадено от старейшина Денис Б. Нюншуондър от Седемдесетте:

„Само Бог ни дава възможност да сключваме вечни завети. Само Той може да сключва всички такива завети, тъй като е Единственият, който има властта и силата да направи възможно те да са валидни отвъд гроба“ („Ordinances and Covenants“, Денис Б. Нюншуондър, Liahona, ноември 2001 г.).

След това попитайте близките си:

⦁ Какво според вас е обред? („В Църквата обредът е свят, официален акт, извършен чрез силата на свещеничеството“, вж. „⦁ Предани ще сме на вярата“, Обреди, с. 94).

⦁ Как обредите са свързани със заветите?

След като обсъдите тези въпроси, прочетете следното обяснение от старейшина Нюншуондър:

„Свещените обреди на Евангелието са портата към възвишените завети с Бог. Трудно би било обредите и заветите да бъдат разбрани отделно едни от други. Чрез обредите сключваме завети, а чрез заветите приемаме обреди“ („Ordinances and Covenants“, Денис Б. Нюншуондър, Liahona, ноември 2001 г.).

Поканете членовете на семейството си да посочат няколко примера за завети и обреди. Запишете отговорите им.

Попитайте:

⦁ Можем ли да сключим някакъв завет без съответен обред? Дайте примери.

⦁ Има ли обреди, при които хората не сключват завети? Дайте примери.

След като обсъдите тези въпроси, прочетете един или повече цитати от речта на старейшина Нюншуондър: 

„Въпреки че има обреди, които не са свързани със сключване на завети (като даването на благословия и име на дете, помазване на болни или даване на благословия за утеха и напътствие), няма вечен завет, който да не е свързан с обред. Нашите важни стъпки към Божието присъствие се осъществяват чрез свети обреди и се ръководят от условията на заветите, свързани с тези обреди“ (“Ordinances and Covenants“, Денис Б. Нюншуондър, Liahona, ноември 2001 г.).

Обяснете, че заветите и обредите не винаги са свързани, но спасителните или вечни обреди винаги са свързани със сключване на завети.

Помолете близките си да изброят всички спасителни обреди. 

Прочетете написаното за спасителните обреди в „Предани ще сме на вярата“:

„Някои обреди са съществени за нашето възвисяване. Тези обреди са наречени спасителни обреди. Те включват кръщение, потвърждаване, ръкополагане в Мелхиседековото свещеничество (за мъжете), храмово надаряване и запечатване на брака. С всеки от тези обреди ние сключваме тържествени завети с Господ“ („Предани ще сме на вярата“, Обреди, с. 94).

Можете да поканите близките си да прочетат дадените по-долу стихове от Писанията.

⦁ Кръщение – ⦁ Мосия⦁ 18:8–10, ⦁ У. и З. 20:37

⦁ Причастие – ⦁ У. и З. 20:77, 79

⦁ Храмови завети – ⦁ У. и З. 132:19, ⦁ У. и З. 131:1–4

След това помолете близките си да направят списък с нещата, които ние и Бог обещаваме при всеки завет. 

Можете също така да прочетете и обсъдите следното изявление на старейшина Д. Тод Кристоферсън от Кворума на дванадесетте апостоли:

„Ние сключваме завети чрез свещенически обреди, свети ритуали, които Бог е определил за нас, така че да дадем израз на своята отдаденост. Например, нашият основен завет, този, в който първо изявяваме желанието си да вземем върху си името на Христос, се потвърждава от обреда на кръщението… Чрез този обред ние ставаме част от заветния Господен народ и наследници в селестиалното царство Божие. Други свещени обреди биват извършвани в храмовете, построени за тази цел. Ако сме предани на заветите, сключени там, ние ставаме наследници не само в селестиалното царство, но и получаваме най-висшата степен на слава в небесното царство, и всички божествени възможности, които Бог може да даде (вж. У. и З. 132:20)“ (Д. Тод Кристоферсън, „Силата на заветите“, обща конференция, април 2009 г.).

Предложете на членовете на семейството си да разгледат речта „Силата на заветите“ от Лиахона, май 2009 г. и да открият какви отговори дава Д. Тод Кристоферсън на своя собствен въпрос:

⦁ „По какъв начин сключването и спазването на завети с Бог ни дава силата да се усмихваме при трудности, да обръщаме изпитанията в триумф, да бъдем „ревностно заети в добро начинание… и да осъществява(ме) много праведност“ (⦁ У. и З. 58:27)?“ (Ние сме укрепени с дарове и благословии, с нараснала вяра, със „силата на божествеността“).

Поканете близките си да споделят своите чувства по отношение на това да са част от заветния Господен народ.

В заключение прочетете следните думи на старейшина Ръсел М. Нелсън:

„Когато осъзнаем, че сме чедата на завета, ние знаем кои сме и какво очаква Бог от нас. Неговият закон е записан върху сърцата ни. Той е наш Бог и ние сме Негов народ. Отдадените чеда на завета остават непоклатими, дори при несгода. Когато това учение е дълбоко вкоренено в сърцата ни, дори жилото на смъртта омеква и нашата духовна издръжливост е укрепена. Най-големият комплимент, който може да бъде спечелен тук в този живот, е да бъдем известни като спазващи заветите си хора. Наградите от спазване на нашите завети ще бъдат осъществени както тук, така и в идните светове“ (Ръсел М. Нелсън, „Завети“, Лиахона, ноември 2011 г.)

Можете да прочетете или гледате една от речите, споменати в този урок:

Ръсел М. Нелсън, „Завети“, обща конференция, октомври 2011 г.

Д. Тод Кристоферсън, „Силата на заветите“, обща конференция, април 2009 г.

Денис Б. ⦁ Нюншуондър⦁ , „⦁ Ordinances⦁ ⦁ and⦁ ⦁ Covenants⦁ “, Liahona, ноември 2001 г.

Почерпка: Бананови хапки с шоколад и шоколадов крем

Нарежете няколко банана на филийки. Сложете фъстъчено масло или шоколадов крем на едно парче банан. Сложете второ парче отгоре. Потопете в разтопен шоколад. 

Охладете.