Завети и обреди

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Завети и обреди

Песен: „Ще бъда смел“ (Сборник детски песни, с. 85)

Дейност

Преди урока пригответе малка почерпка или плодове. Покажете почерпката на близките си и ги попитайте дали искат да опитат. Кажете им, че поставяте едно условие: трябва да изпълнят специална задача, която ще им възложите (да изпеят песен, да танцуват, да изрецитират стихотворение и т.н.). 

Обяснете: Това е като споразумение между вас и тях. Вие им обещавате награда в замяна на конкретни действия. Споразумението между Бог и нас се нарича „завет“. Ние обещаваме да спазваме заповедите на Бог, а Той обещава да ни благославя.

Покажете дадените по-долу картини (кръщение, причастие, брак в храма) и попитайте какво е показано на тях. Обяснете: това са обреди, които извършваме, за да сключим изключително важни завети с Бог. Попитайте децата:

⦁ Вече сключили ли сте някакви завети с Бог?

Обяснете на децата, че след като навършат 8 години, ще имат възможността да сключат своя пръв завет с Бог чрез обреда на кръщението. След това чрез причастието ще имат възможността да подновяват сключения завет всяка седмица. Те ще дават същите обещания и отново ще чуват какво Бог обещава да им дава. Попитайте:

⦁ Можете ли да си спомните някои от обещанията, които даваме по време на обреда на причастието в Църквата?

⦁ Можете ли да си спомните някои обещания, които Бог ви дава чрез причастието?

Заедно прочетете думите на молитвите за причастието, като обръщате внимание на тези обещания: У. и З. 20:77, 79. 

Разпечатайте следващите страници за оцветяване за всяко дете и помолете децата да оцветят картините през следващата седмица.

Почерпка: Бананови хапки с шоколад и шоколадов крем

Нарежете няколко банана на филийки. Сложете фъстъчено масло или шоколадов крем на едно парче банан. Сложете второ парче отгоре. Потопете в разтопен шоколад. 

Охладете.