Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Да правим избори предварително

Песен: „Предан бъди“ (Сборник детски песни, с. 80)

Дейност

Възложете на всеки член от семейството си да обмисли ситуация, в която трябва да се направи важен избор, свързан с Евангелието. Можете да опишете всяка ситуация на лист хартия. Съобразете ситуациите с нуждите на семейството си. Поканете ги да решат какво биха направили във всяка ситуация. Можете да им възложите да пресъздадат ситуацията и начина, по който биха се справили. Следват няколко предложения:

⦁ Приятел ви кани да изпушите цигара с него. 

⦁ Намирате пари, които знаете, че някой е изгубил. 

⦁ Майка ви ви моли да си играете с малката си сестра, а вие предпочитате да четете.

⦁ Парите, които имате, не са достатъчни да платите пълен десятък и да си купите нещо, което много искате.

След като всеки е споделил какво би направил, обърнете внимание, че ако сега направят правилния избор, ще им бъде по-лесно да вземат правилното решение, ако в живота си попаднат в такава ситуация. Предложете им да изберат някои важни ситуации, в които ще попаднат някой ден (като да сключат брак в храма, да бъдат честни, да останат целомъдрени) и сега да решат какво ще бъде решението им.

Прочетете следния цитат от Илейн Ш. Долтън, бивша обща президентка на Младите жени. „Когато бях млада жена, научих, че някои решения се вземат само веднъж. На малко картонче написах списък с нещата, които винаги щях да правя, и нещата, които никога нямаше да правя. Включих неща като подчинение на Словото на мъдростта, всекидневна молитва, плащане на моя десятък и ангажимент никога да не пропускам събрание в неделя. Взех тези решения веднъж и когато трябваше да реагирам, аз знаех точно какво да направя, защото вече бях решила. Когато моите приятелки от гимназията ми казаха: „Само от едно питие, нищо няма да ти стане“, аз се засмях и казах: „На 12 години реших да не правя това“. Предварителното вземане на решения ще ви помага да бъдете пазителки на добродетелта. Надявам се всяка от вас да направи списък на нещата, които винаги ще правите, и нещата, които никога няма да правите“ (Илейн Ш. Долтън, „Пазителки на добродетелта“, Лиахона, май 2011 г., с. 123.)

Обсъдете: 

⦁ Как добрите ви избори се отразяват на вашия живот и този на другите?

⦁ Как малките решения могат да ви помагат да постигате по-големи цели?

⦁ Как вземането на важните решения предварително ни помага?

Можете да прочетете следния пример, даден от старейшина Бен Б. Банкс от президентството на Седемдесетте: „Ако имате навика да използвате груб език, колкото по-дълго го използвате, толкова по-трудно ще бъде да се промените и да спрете. По-добре още сега изберете друг път – път, който води към чистота на мислите, думите и действията, така че да можете да се радвате на спътничеството на Светия Дух. Представете си колко трудно би било да служите на мисия и на ум да ви идват груби думи, когато се нуждаете от Духа като свой постоянен спътник. Ако вашият проблем е, че използвате груб език, сега е времето да се промените“ (Старейшина Бен Б. Банкс, „This Road We Call Life“, обща конференция, април 2002 г.).

Предложете на близките си да си направят списък с цели, които искат да постигнат сега и в бъдеще. Поканете ги да преглеждат този списък с цели, когато трябва да правят избори.

Почерпка: Коблер с праскови

1 консерва (800 г) праскови (нарежете ги,

ако не са предварително нарязани)

канела

1 ч.ч. брашно

1¼ ч.л. сода

¼ ч.л. сол

1 ч.ч. бяла захар

1 яйце

¼ ч.ч.

краве масло, разтопено

Предварително загрейте фурната на 175°C. Отцедете прасковите и ги поръсете с канела. Поставете ги в квадратна тава с размер 22х22 см. (Ако тавата ви е 22х33 см, удвоете количеството на съставките.)

Разбийте добре яйцето, захарта и брашното. Излейте върху прасковите. Напръскайте сместа с разтопеното масло. Печете в продължение на 45 минути или до златисто-кафяво. Сервирайте с бита сметана или сладолед.