Идеи за урок за по-малки деца 

Тема: Да правим избори предварително

Песен: „Избери правилния начин“ (Сборник детски песни, с. 82)

Дейност

Покажете на семейството си следната картина:

Поканете ги да си представят, че стоят на този път и виждат кръстопът пред себе си. Попитайте:

⦁ По кой път бихте поели?

⦁ Защо?

Кажете на семейството си, че в своите речи много ръководители на Църквата ни напомнят за един момент от историята на Алиса в страната на чудесата. (Ако разполагате с екземпляр от книгата, дайте я на децата си и им покажете картините.) В една от своите речи президент Томас С. Монсън казва:

„Нека не бъдем нерешителни като Алиса в (историята) Приключенията на Алиса в страната на чудесата. Помните как тя стига до един кръстопът с две разклонения, като всяко едно от тях продължава в посока, противоположна на другата. Тя вижда Котарака, когото пита: „По кой път да поема?“

Котаракът отговаря: „Зависи от това къде искаш да отидеш. Ако не знаеш къде искаш да отидеш, няма значение по кой път ще поемеш“. 

За разлика от Алиса, всички ние знаем къде искаме да отидем и наистина има значение по кой път ще поемем, защото като изберем своя път, ние избираме мястото, за което тръгваме“ (Томас С. Монсън, „Трите принципа на избора“, Лиахона, ноември 2010 г.).

Обяснете на децата си, че „мястото, за което тръгваме“, е мястото, до което искаме да стигнем. Когато президент Монсън казва, че знаем къде искаме да стигнем, той има предвид, че искаме да се завърнем при нашия Небесен Отец. Той също така ни казва, че когато избираме по кой път ще поемем, ние избираме къде ще стигнем накрая. 

Сега поставете три картини или три различни предмета (или групи предмети) в края на всяка от трите пътеки, които показахте в началото на урока. Една картина (предмет) трябва да изобразява нещо много ценно и желано от децата (много вкусна храна, голяма мечтана играчка, голямо празненство и т.н.). Друга картина (предмет) трябва да представлява добър подарък, но не толкова добър, колкото на първата картина. Третата картина (предмет) трябва да представлява нещо, което децата имат всеки ден – легло, чаша вода, парче плод. Попитайте децата коя пътека биха избрали. Обяснете им, че сега, когато виждат къде искат да стигнат, е лесно да изберат по кой път да поемат. 

След това помолете децата да си представят, че когато се приближават до кръстопътя, виждат, че трите пътеки са много различни. Пътеката до първата награда е камениста и се простира под жаркото слънце, тази до втората награда е през гора, а третата е асфалтирана, минава през зелен парк и по нея могат да се движат с кола.  Попитайте:

⦁ Сега, след като виждате пътеките по-добре, бихте ли искали да изберете друга пътека?

Напомнете на близките си, че когато избираме друг път, ние също така избираме да стигнем на друго място. Обяснете, че често в живота ще трябва да избираме по кой път да поемем и че пътят към нашия Небесен Отец може да не бъде лесен и понякога ще имаме желанието да изберем друг по-лек път. В такива моменти можем да забравим своята цел. 

Президент Монсън казва: „Умолявам ви именно сега да вземете твърдото решение да не се отклонявате от пътя, който води към нашата цел: вечен живот с нашия Отец в Небесата“ (Томас С. Монсън, „Трите принципа на избора“).

Покажете на децата илюстрацията по-долу. Помогнете им да прочетат или им прочетете текста към всяка ситуация и ги помолете да решат как биха отговорили във всяка от тях. Обърнете внимание, че някои от тези ситуации може да не настъпят скоро в живота им (например, тъй като не ходят на училище и не трябва да пишат домашни). Ако сега направят правилния избор, ще им бъде по-лесно да вземат правилното решение, ако в живота си попаднат в такава ситуация.

Заедно помислете за други ситуации, в които могат да попаднат децата ви през живота си, когато ще трябва да вземат решения как да отговорят или какво да правят. 

Почерпка: Коблер с праскови

1 консерва (800 г) праскови (нарежете ги,

ако не са предварително нарязани)

канела

1 ч.ч. брашно

1¼ ч.л. сода

¼ ч.л. сол

1 ч.ч. бяла захар

1 яйце

¼ ч.ч.

краве масло, разтопено

Предварително загрейте фурната на 175°C. Отцедете прасковите и ги поръсете с канела. Поставете ги в квадратна тава с размер 22х22 см. (Ако тавата ви е 22х33 см, удвоете количеството на съставките.)

Разбийте добре яйцето, захарта и брашното. Излейте върху прасковите. Напръскайте сместа с разтопеното масло. Печете в продължение на 45 минути или до златисто-кафяво. Сервирайте с бита сметана или сладолед.