Идеи за урока

Тема: Да правим избори предварително

Химн: „Избери правилното“ (Химни, №150)

Дейност

Видео: „The Three Rs of Choice“, Томас С. Монсън 

Покажете на семейството си плаката към този урок. Кажете им, че сега ще прочетете изказване от президент Спенсър У. Кимбъл, предишен президент на Църквата. Те трябва да слушат внимателно, за да открият кое е най-важното в ситуацията, изобразена на плаката:

„Една от основните задачи на всеки човек е да взема решения. Десетки пъти на ден се намираме на кръстопът и трябва да решаваме по кой път да поемем. Някои пътеки са дълги и трудни, но ни водят в правилната посока към крайната ни цел, докато други са кратки, широки и приятни, но ни отвеждат в грешна посока. Важно е ясно в ума си да знаем крайната си цел, за да може на всеки кръстопът да не бъдем разсейвани от неуместните въпроси: „Кой път е по-лесен или по приятен?“ или „По кой път вървят другите?“ (Teachings of Presidents of the Church: Spencer W. Kimball, „Fortifying Ourselves Against Evil Influences“).

Попитайте: 

⦁ Според думите на президент Кимбъл, какво е най-важно в изобразената на плаката ситуация? (Ясно в ума си да знаем каква е крайната ни цел.)

⦁ Защо? (За да може на всеки кръстопът да не бъдем разсейвани от неуместните въпроси.)

⦁ Кой е правилният момент да решим какви са целите ни? (Преди да започнем пътуването си.)

⦁ Защо не можем да вземаме такива решения в движение?

Помогнете на членовете на семейството си да си представят колко трудно би било да вземат решение къде да отидат, когато вече се движат бързо (например в кола), ако не са разглеждали картата преди пътуването и не са планирали по кой път да поемат на всеки кръстопът. Попитайте:

⦁ Как можете да сравните тази ситуация с вземането на решения за живота ни?

Дайте възможност на членовете на семейството ви да споделят размислите си. След това прочетете следващата част от изявлението на президент Кимбъл:

„Правилните решения се вземат най-лесно, когато ги вземаме предварително, отчитайки крайната ни цел; това спестява много затруднения на кръстопътя, когато сме уморени и силно изкушени. 

Когато бях млад, твърдо реших, че никога няма да опитвам чай, кафе, тютюн или спиртни напитки. Открих, че тази твърда решимост ме е спасявала много пъти в различни преживявания… Времето да се вземе решение за отслужване на мисия е много преди да стане необходимо да се избира между мисия или спортна стипендия. Времето да се вземе решение за сключване на брак в храма е преди да се привържем към приятел или приятелка, които нямат същата цел. Времето да се вземе решение да бъдем винаги честни е преди продавачът в магазина да ни върне повече ресто. Времето да се вземе решение да не вземаме наркотици е преди някой приятел да ни каже, че се боим или сме твърде благочестиви. Сега е времето да решим, че няма да се примиряваме с нещо по-малко от възможността да живеем вечно с нашия Отец, така че всеки избор, който правим, да бъде повлиян от нашата решителност да не позволяваме на нищо да ни попречи да постигнем своята крайна цел“ („Decisions: Why It’s Important To Make Some Now“, президент Спенсър У. Кимбъл).

Помолете членовете на семейството си да изброят всички изброени от президент Кимбъл ситуации, когато трябва предварително да вземем решение. Напишете тези решения. Попитайте дали някой може да сподели примери за решения, които трябва да се вземат рано в живота. Добавете отговорите им към списъка.

Насърчете членовете на семейството си да направят в дневниците си свой списък с цели, които искат да постигнат сега и в бъдеще и да си припомнят този списък, когато трябва да правят избори.

Почерпка: Коблер с праскови

1 консерва (800 г) праскови (нарежете ги,

ако не са предварително нарязани)

канела

1 ч.ч. брашно

1¼ ч.л. сода

¼ ч.л. сол

1 ч.ч. бяла захар

1 яйце

¼ ч.ч.

краве масло, разтопено

Предварително загрейте фурната на 175°C. Отцедете прасковите и ги поръсете с канела. Поставете ги в квадратна тава с размер 22х22 см. (Ако тавата ви е 22х33 см, удвоете количеството на съставките.)

Разбийте добре яйцето, захарта и брашното. Излейте върху прасковите. Напръскайте сместа с разтопеното масло. Печете в продължение на 45 минути или до златисто-кафяво. Сервирайте с бита сметана или сладолед.