Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Да служим на другите

Песен: „Щастливи сме, когато помагаме“ (Сборник детски песни, с. 108)

Дейност

Ще ви е необходим тежък предмет, например ютия и два метра конец за всеки член на семейството (ако семейството ви е малко, отмерете конец и за близки роднини, дори и ако не присъстват).

Обяснете, че един човек ще бъде отговорен да пренесе ютията от единия край на дома ви до другия, като завърже конеца за нея и я вдигне с него. Помолете един човек да завърже своя конец за ютията и да се опита да я вдигне. Какво се случва? (Конецът се къса.)

Тогава поканете всички да завържат своите конци за ютията. Дайте нов конец на човека със скъсания конец. (Ако семейството ви е малко, завържете конци за ютията и за близки хора.) Сега всички могат заедно да вдигнат ютията и да я преместят. 

Попитайте: 

⦁ Когато много хора работят заедно, изпълняваме задачата по-лесно. Защо?

Помолете близките си да си спомнят за момент, когато са работили над задача заедно като семейство и е било лесно и забавно, защото всички са помагали. Помолете ги да изброят няколко начина, по които можем да служим на други членове на семейството.

Задайте следните въпроси:

⦁ Как се чувствате, когато помагате на другите?

⦁ Как се чувствате, когато други хора ви помагат?

⦁ Как служите на Бог, когато служите на другите? (Вж. ⦁ Мосия⦁ 2:17.)

Насърчете децата да търсят възможности да служат на другите през седмицата.

Почерпка:

Измийте купа грозде. Използвайте клечки за зъби, за да направите различни макети на сгради със зърната. Насърчете близките си да работят заедно при измислянето на идеите и изработването на сградите. След това можете да ги изядете и да им се насладите.