Идеи за урока

Тема: Да служим на другите

Химн: „Направих ли нещо добро“ (Химни, №141)

Дейност

Видео: Opportunities to Do Good

Попитайте:

⦁ Какво е епитафия? (Това е кратко обобщение на живота на починал човек. В много случаи епитафията разкрива какво е направил даден човек, докато е бил жив или какъв е бил.)

Прочетете следните епитафии за живота на двама мъже:

„Тук лежи скъперник, който за себе си живееше,

Цял живот само за парите си милееше,

Сега той къде е и как се скита,

Никой не знае, нито пък пита“.

„Светла да е паметта на генерал Чарлз Джордж Гордон, който винаги и навсякъде вдъхваше сили на слабите, даваше каквото имаше на бедните и съчувстваше на страдащите с отдадено на Бог сърце“.

Попитайте:

⦁ Каква е основната разлика в начина, по който са живели тези двама мъже?

Покажете картината „Исус умива нозете на апостолите“. Помолете някого да прочете Йоан 13:14–15. Обяснете, че целият живот на Христос е съвършен пример за служба. Той учи апостолите на принципа на службата чрез пример. Попитайте:

⦁ Защо мислите, че Спасителят желае Неговите ученици да служат на другите?

Прочетете следните размисли на Дейвид О. Маккей, предишен президент на Църквата:

„Просто си помислете! Единствената причина, поради която светът знае нещо за (апостолите на Исус) е, че след като срещат Спасителя, Той става техен водач в живота. Ако не бяха го срещнали, никой нямаше да знае, че тези хора са живели някога. Те щяха да живеят, да умрат и да бъдат забравени също както хиляди други хора, които са живели и умрели по тяхно време и никой не знае или не се интересува от нищо за тях, точно както хиляди и хиляди, които живеят днес… В края на всеки ден такива хора оставят пътеката си толкова неплодородна, колкото са я намерили – не засаждат дървета, които да дават сянка на другите или розови храсти, за да правят света по-красив и цветен за тези след тях, техният път е без мили дела и без благородна служба, просто една безплодна, суха, пустинна пътека, вероятно осеяна с тръни и бодили.

Не е така с тези, които избират Исус за свой водач. Техният живот е като градина с рози, от която светът винаги може да бере красиви цветя.

Най-достойното призование в живота… е това, в което човек може най-добре да служи на своите ближни… Най-благородната цел в живота е да се стремим да живеем така, че да правим живота на другите по-добър и по-щастлив“ (The Divine Nature of Service, „Teachings of Presidents of the Church: David O. McKay, Глава 19“).

Помолете близките си да изброят някои начини, по които можем да служим на другите.

Задайте следните въпроси:

⦁ Как се чувствате, когато помагате на другите?

⦁ Как се чувствате, когато други хора ви помагат?

⦁ Как служейки на другите служите на Бог? (Вж. ⦁ Мосия⦁ 2:17.)

Насърчете всеки да търси възможности да служи на другите през седмицата.

Допълнително предложение:

Използвайте зърна царевица, за да покажете как, когато не служим на другите, можем да бъдем твърди, но когато се „отворим“ като пуканки, ставаме меки и приятни.

Почерпка:

Измийте купа грозде. Използвайте клечки за зъби, за да направите различни макети на сгради със зърната. Насърчете близките си да работят заедно при измислянето на идеите и изработването на сградите. След това можете да ги изядете и да им се насладите.