Идеи за урок за по-големи деца

Тема: Придобиване на свидетелство

Химн: „Свидетелство“ (Химни, № 90)

Дейност

За този урок ще ви е необходима картина на лагерен огън или можете да нарисувате такава, докато обяснявате стъпка по стъпка предназначението на всеки предмет (или можете да помолите някой да рисува, докато обяснявате). Ако е възможно, можете също така да излезете навън и да запалите лагерен огън. 

Попитайте близките си дали някога са се опитвали да запалят огън. Кажете им, че през този ден ще сравните свидетелството с огън. 

Обяснете, че когато палим огън, първо подготвяме мястото и разчистваме плевелите. Иначе те биха се запалили и разгорели бързо или огънят може да излезе извън контрол. Сравнете това със свидетелството. Сравнете плевелите с грехове, които бързо могат да събудят емоции, които обаче не се запазват за дълго и не дават топлина или могат да доведат до изгубване на контрол.

След това слагаме картон (за опаковки), хартия и т.н. Тези предмети представляват неща, които е лесно да правим по правилния начин и могат да бъдат различни за всеки човек. Те могат да включват посещаване на забавни дейности и църковни събрания, малки неща, които водят до изграждане на свидетелство.

След това идва ред на разпалките –  малко по-големи парчета дърво или малки пръчки. Те могат да бъдат сравнени с неща, които са малко по-трудни като посещаване на храма от време на време, плащане на десятък и т.н. Тези неща също са различни за всеки човек.

Накрая се слагат големите парчета дърво. Те поддържат огъня за по-дълго време и осигуряват силна топлина. Те са тежки и трудни за слагане. За нас трудните неща от Евангелието могат да включват трудно призование, посещаване на храма по-често или позволяване на брачния партньор да предоставя продължителна служба и т.н.

След това драсваме клечката на кибрита. Без това не може да има огън. Това е желанието да имаме свидетелство. То може да изисква много молитви и изучаване на Писанията. След като сме готови за хубав огън (с всичко изброено), той ще се запали и ще се разгори в нас. Лекото подухване на малкото пламъче може да му помага да се разгаря по-ярко и по-бързо. Това е катализиращото влияние на духовните преживявания. Можем да усещаме това влияние чрез музика, специални събрания за причастието или духовни разговори. Това въздействащо потвърждаване укрепва свидетелството.

Ако не продължаваме да добавяме дърва (особено по-големи), огънят на свидетелството ни накрая ще отслабне и угасне. За да го поддържаме, трябва винаги да добавяме нещо, което да гори. „Огънят“ на нашето свидетелство може временно да стопли и други хора, но те в крайна сметка трябва да запалят своя собствен, за да имат постоянен източник на топлина.

Почерпка: Лимонови блокчета

Смесете добре:

1 ч.ч. краве масло, разтопено

щипка сол

½ ч.ч. пудра захар

2 ч.ч. брашно

Разпределете на тънко в тава 22х33 см и печете на 170°C в продължение на 15 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади.

Смесете:

2 ч.ч. захар

½ ч.ч. брашно

4 яйца (леко разбити)

6 с.л. лимонов сок

Изсипете върху охладената основа и печете на 162°C за още 25 минути или докато горната част се сгъсти до гъстота на пълнеж за пай. Охладете и поръсете с пудра захар. Нарежете на малки парчета.