Идеи за урока

Тема: Придобиване на свидетелство

Химн: „Свидетелство“ (Химни, № 90)

Дейност

Предварително възложете на близките си да разкажат за нещо, което много са искали и какво са направили, за да го получат. Също така за всеки човек пригответе бързо поникващо семе (като боб или грах) и чашка с почва или смес за засаждане на цветя. Подгответе и лист хартия с надпис „Свидетелство“ на него и картина на Джозеф Смит в свещената горичка.

В началото на урока помолете всеки член на семейството да разкаже своята история.

Обяснете, че ще учите за нещо, което е дори по-важно от всяко светско притежание. Това е нещо, което никой не може да ни отнеме. Това е нещо, което ще промени живота ни завинаги. Това е свидетелството. Попитайте: 

⦁ Какво е свидетелство? (Да знаем, че нещо наистина съществува или е вярно.)

Покажете едно от семената и попитайте какво е необходимо, за да може от него да израсне нещо. (Вода, почва, светлина.)

Вдигнете листа с надпис „Свидетелство“. Попитайте: 

⦁ Какво е необходимо, за да може свидетелството да расте?

Покажете картината на Джозеф Смит в свещената горичка. Прочетете или разкажете със свои думи събитията, разкрити в Джозеф Смит – История 1:7–17. (Може да бъде полезно да гледате видеото Първото видение и да прочетете Яков 1:5.) Поканете близките си да открият какво е направил младият Джозеф, за да получи свидетелство. Отговорите могат да включват: посещавал е църковни събрания (стих 8), чел е от Писанията (стих 11), молил се е (стихове 13–16) и е получил свидетелство (стих 17)!

Прочетете Moроний 10:3–5. Обяснете, че Светият Дух ни дава свидетелство, докато четем от Писанията и се молим с вяра.

Сравнете посещаването на църковни събрания с почва, четенето на Писанията с водата и молитвата със светлина. Обяснете, че всички тези неща са необходими, не само за да получим свидетелство, но и за да можем да се грижим то да продължава да расте и да става по-силно.

Свидетелствайте за важната роля на молитвата, изучаването на Писанията и посещаването на църковни събрания за укрепването на свидетелството. За да помогнете на близките си да запомнят колко е важно да подхранват своите свидетелства, поканете всеки да посади своето семе в чашка, да я сложи на слънце, да го полива периодично и да наблюдава как за няколко дни то ще покълне и ще започне да расте.

Почерпка: Лимонови блокчета

Смесете добре:

1 ч.ч. краве масло, разтопено

щипка сол

½ ч.ч. пудра захар

2 ч.ч. брашно

Разпределете на тънко в тава 22х33 см и печете на 170°C в продължение на 15 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади.

Смесете:

2 ч.ч. захар

½ ч.ч. брашно

4 яйца (леко разбити)

6 с.л. лимонов сок

Изсипете върху охладената основа и печете на 162°C за още 25 минути или докато горната част се сгъсти до гъстота на пълнеж за пай. Охладете и поръсете с пудра захар. Нарежете на малки парчета.