Идеи за урока

Химн: „Тих молитвен час“ (Химни, №88)

Дейност

Видео: Creating Lift

Започнете, като прочетете следното изявление на епископ Х. Бърк Питърсън:

„Бих искал да знаете, че знам, че винаги, когато някое от чедата на Небесния Отец коленичи и Му се моли, Той слуша. Точно както знам и каквото и да било друго в този свят, знам, че Небесният Отец чува всяка молитва на Своите чеда. Знам, че молитвите ни се издигат към небесата. Без значение какво сме сгрешили, Той ни слуша… Също вярвам, че Той ни отговаря. Не вярвам, че Той не би обърнал внимание на чедата Си, когато Му говорят“. („Prayer – Try Again“, Ensign, юни 1981 г., с. 73.)

Попитайте: 

⦁ Мислите ли, че Небесният Отец чува молитвите на всички?

⦁ Защо Той би чул човек, който е допускал грешки. (Защото обича всички. Всички сме Негови чеда и Той желае да ни помага.) 

⦁ Мислите ли, че Небесният Отец чува вашите молитви?

Разкажете историята по-долу на семейството си и ги помолете да слушат и да помислят как тази история може да бъде сравнена с молитвата.

„В една съботна сутрин бащата си останал у дома. Той си взел нещо от офиса, което да довърши у дома и отишъл в кабинета си, за да бъде сам.

Скоро след това малката му дъщеря влязла в стаята, плачейки. Някой счупил новата ѝ кукла. Баща ѝ ѝ казал да не се тревожи, защото той ще оправи куклата. Тя благодарила на баща си и изтичала да си играе радостна.

След това влязъл синът му. Той помолил баща си за пари, за да си купи нова лодка играчка, която да пуска да плава с приятелите си. Бащата отделил време, за да обясни на момчето, че преди два дни вече е получило джобните си пари за седмицата с уговорката, че са му дадени точно за такива неща.

След това влязла по-голямата му дъщеря. Тя искала нова рокля за предстоящите танци. Баща ѝ ѝ казал, че ще трябва да почака. Той ѝ казал, че ако тя спести колкото може, той ще ѝ помогне да си купи новата рокля.

След това по-големият син прекъснал баща си. Момчето си пишело домашното и имало нужда от помощ с една задача. Бащата му дал някои идеи, но не решил задачата вместо него. След няколко минути синът се върнал и казал: „Благодаря за идеята. Успях!“

Накрая влязло най-малкото дете. Бащата погледнал надолу към момчето и го попитал нежно: „Какво ти трябва, сине?“ 

„Не ми трябва нищо“ – казало малкото момче, докато обвивало врата на баща си с ръце и после го целунало. „Просто исках да съм с теб“.

Попитайте:

⦁ Защо мислите, че децата се обръщали за помощ към баща си?

⦁ По какво можете да разберете, че този баща обича децата си? 

⦁ Как тази история може да бъде сравнена с молитвата?

Обърнете внимание, че не винаги всички бащи могат да помагат както този, но нашият Небесен Отец винаги ни чува. Обяснете на близките си, че винаги могат да се молят на Небесния Отец, без значение кога и по какъв повод. Той ще им отговаря.

Гледайте и обсъдете видеото  Creating Lift.

Почерпка: Брауни

¾ ч.ч. разтопено краве масло

1½ ч.ч. захар

1½ ч.л. ванилия

3 яйца

¾ ч.ч. брашно

½ ч.ч. какао

½ ч.л. сода

½ ч.л. сол

1 ч.ч. шоколадови парченца (или начупен шоколад)

1 ч.ч. нарязани ядки

Смесете съставките и изсипете в намазнена тава с размер 22х33 см. Печете на 200°C за 20–25 минути.