Новогодишни традиции

Честита Нова година!

Песен: Изберете някоя новогодишна песен, която е традиционна за вашата държава или семейство. 

Дейност

Попитайте децата дали обичат новогодишните празненства и защо ги обичат. Помолете ги да споделят любимите си спомени от Нова година. Ако е възможно, покажете снимки на минали празненства във вашето семейство. Родителите могат да споделят традиции, които са съществували в тяхното семейство, когато те са били деца и да покажат техни детски снимки от Нова година.

Обяснете, че хората по целия свят обичат да споделят новогодишния ден със семейството и приятелите си. Разкажете на децата за някои вълнуващи новогодишни традиции от различни части на света.

Кажете на семейството си, че една от най-често срещаните традиции в началото на годината е да си спомниш какво ти се е случило през изминалата година. Спомнете си заедно какви събития са ви се случили през изминалата година. Предложете на децата да нарисуват някои от своите най-любими или най-важни спомени. Или заедно направете колаж или албум от вашите семейни снимки. Закачете техните рисунки или колажи на видимо място или на коледното дърво.

Отбележете, че един от най-добрите начини да създавате щастливи семейни спомени е, като спазвате семейни традиции. 

Споделете с вашето семейство, че началото на новата година е прекрасно време за започването на нови семейни традиции. Обсъдете заедно какво бихте искали да правите редовно във вашето семейство или какво бихте искали да продължите да правите. Запишете вашите идеи и си поставете за цел да спазвате тези традиции. Може да откриете някои идеи за семейни обичаи в изложението на основния урок за тази седмица. 

Съвет за родители 

Колкото и да е важно установяването на дадена традиция, родителите не трябва да забравят присъствието на духа в провеждането на дейността, колкото и креативна или поучителна да е тя. Много е лесно да се засенчи красотата на всеки специален случай, когато позволим на сила, гняв или нетърпение да се намесят. Ако децата не са перфектни, храната не е приготвена точно или украсата не е такава, каквато сте си я представяли, то си спомнете колко по-важно е, че всички заедно споделяте този скъп момент. И се подгответе малко по-добре следващия път (вж. „Traditions Worth Keeping“, Ensign, март 1986 г.). Старейшина Ричард Л. Еванс съветва: „О, родители, ние ви молим, създавайте добри и щастливи спомени за децата си – не глезене или презадоволяване, не угаждане на всяка тяхна прищявка – а спомени на любов, насърчение, мир, хармония и щастие у дома – спомени, които ще благославят и подобряват живота им, където и да са, винаги и во веки“ (Improvement Era, дек. 1970 г., с. 128).

Почерпка: Тарт с мандарини и бадеми 

Основа:

1 1/4 ч.ч. брашно

1/3 ч.ч. захар

1 ч.л. настъргана кора от мандарина или портокал

1/4 ч.л. сол

8 с.л. краве масло, студено, нарязано на кубчета

1 голям жълтък (запазете белтъка за плънката!)

Плънка:

1/2 ч.ч. настъргани бадеми

1/3 ч.ч. захар

2 яйца

1 белтък

1/2 ч.ч. сок от мандарини (около 3 мандарини) или портокалов сок

кората на 3 мандарини (около 3 ч.л.)

100 г. шоколад, начупен

Начин на приготвяне: 

Смесете продуктите за основата. Разстелете тестото върху предварително намазана с масло форма за тарт (кръгла тавичка за печене с диаметър 28 см), надупчете навсякъде тестото с вилица, след което изпечете на 200°C за 18–20 минути. Оставете настрана. Намалете фурната на 190°C. Изпечете бадемите във фурната за 3–5 минути. Оставете да се охладят. Смесете бадемите с 1/3 ч.ч. захар в кухненския робот и миксирайте, докато бадемите се смелят. Добавете яйцата, белтъка, сока от мандарини и кората. Бъркайте, докато се смесят добре. Поръсете половината шоколад върху основата. Излейте мандариновата плънка върху основата. Изпечете тарта на 190°C за 25–30 минути. Плънката трябва да се е втвърдила. Разтопете оставащия шоколад и го поръсете отгоре.