Новогодишни традиции

Честита Нова година!

Песен: Изберете някоя новогодишна песен, която е традиционна за вашата държава или семейство.

Дейностa

Обсъдете със семейството си кое прави Нова година толкова специален празник. Напомнете на семейството си, че Нова година е обичай, който се празнува по цял свят. Попитайте:

⦁ Как световните и общоприети обичаи влияят върху отношенията на хората?

Посочете, че хубавите общоприети традиции сплотяват хората. Празнуването на Новата година е прекрасна причина да си припомним, че хората по целия свят са братя и сестри – всички са духовни чеда на един Бог.

Попитайте близките ви дали знаят някои традиции за празнуване на Новата година в различните страни. Подгответе се да споделите няколко ваши примера за новогодишни традиции в различни части на света.

Посочете, че хората по цял свят обичат да споделят новогодишния ден със семейството и приятелите си. Помолете семейството си да сподели любими спомени от Нова година. Ако е възможно, покажете снимки на минали празненства във вашето семейство.

Обсъдете със семейството си новогодишните традиции, които имате. Родителите могат да споделят традиции, които са имали в техните семейства като деца. Помислете какво още можете да правите заедно всяка година, за да направите този ден специален за семейството ви. 

Обяснете, че не само на Нова година, но и през цялата година семейните традиции представляват духовен и емоционален цимент в основата на щастливия дом. Те създават съкровени спомени, които ни сплотяват така, както нищо друго не може. 

Споделете с вашето семейство, че началото на новата година е прекрасно време за започването на нови семейни традиции. 

Обяснете, че семейните традиции могат да бъдат съвсем обикновени (четенето на приказка за лека нощ, целувка за лека нощ, както и пеенето и играенето на игри по време на пътуване). Или може да са по-големи събития (сервирането на специални храни в определени дни, украсяването на масата за вечеря по празничен начин или планиране на екскурзия с детето, когато навърши определена възраст, с единия или двамата родители). Сред едни от най-важните навици и обичаи, които създаваме, трябва да има някои ясно свързани с Евангелието (моленето заедно като семейство, благославянето на храната, посещаването на църковните събрания в неделя, изучаването на Писанията заедно и семейните домашни вечери). Старейшина Л. Том Пери от Кворума на дванадесетте апостоли казва:

„Ако изграждаме праведни традиции в нашите семейства, светлината на Евангелието може да нараства и да осветява по-ярко живота (ни). … Можем да гледаме напред към онзи славен ден, когато ние всички ще бъдем свързани заедно като вечни семейни единици, за да пожънем вечната радост, обещана от нашия Небесен Отец за Неговите праведни чеда“ („Family Traditions“, Ensign, май 1990 г.).

Обсъдете заедно какво бихте искали да правите редовно във вашето семейство или какво бихте искали да продължите да правите. Запишете вашите идеи и си поставете за цел да спазвате тези традиции.

За да завършите, предложете да упражните сега с вашето семейство една от най-често срещаните новогодишни традиции. Старейшина Холанд я описва със следните думи: „Началото на новата година е традиционно време да направим преглед на живота си и да видим накъде отиваме, на фона на това къде сме били“ („The best is yet to be“, Лиахона, ян. 2010 г.).

Помолете всеки ваш близък да отговори на следните въпроси, за да ви помогне с поставянето на някои новогодишни цели за семейството:

⦁ Какво сме постигнали през изминалата година? 

⦁ Какво искаме да постигнем през идната година? 

⦁ Кои уроци от миналото могат да ни насочват за в бъдеще?

⦁ За да получим кои благословии искаме да упражняваме вяра?

Примери за семейни традиции

Ако вашето семейство се нуждае от помощ в намирането на идеи за семейни традиции, може да разгледате следния списък:

⦁ Позволете на всеки един да избере вечерята за неговия или нейния рожден ден.

⦁ Празнувайте рождените дни на известни личности или датите на техните открития (например, немска шоколадова торта за рождения ден на Бетовен докато слушате някоя от неговите симфонии).

⦁ Възложете на някой да избере тема за разговор по време на вечерята.

⦁ Подарете екземпляр от Писанията на всяко дете на неговия или нейния осми рожден ден.

⦁ Организирайте събиране със семейство и роднини всяка година на рождения ден на някоя прабаба или прадядо.

⦁ Възложете на всеки член от семейството да си води записки по време на общата конференция, след което ги обсъдете по време на семейна домашна вечер.

⦁ Тичайте, карайте колело, ски, ролери или се разхождайте редовно като семейство.

⦁ Четете на глас на децата си, без значение от тяхната възраст и ги помолете, и те да ви четат на глас.

⦁ Празнувайте рождения ден на някой предшественик.

⦁ Провеждайте лични интервюта с децата си през следобеда на неделята за пост.

⦁ Пускайте нежна музика вечер, която да предразполага към спокойствие в дома.

⦁ Провеждайте семейна домашна вечер всеки понеделник. Може да направите колело или някакъв друг инструмент със задължения, който да помага с планирането на семейна домашна вечер. (Вж. ⦁ „Колело за семейна домашна вечер“.)

⦁ Подкрепяйте всеки член на семейството, който участва в спортни събития, музикални изпълнения или други представления.

⦁ Организирайте семеен пикник.

⦁ Обсъждайте уроците от Неделното училище или от Неделното училище за деца по време на вечеря.

⦁ Водете си семеен дневник, като позволявате и на децата да пишат в него.

⦁ Посещавайте баби и дядовци в неделя.

⦁ Разказвайте приказка за лека нощ всяка вечер.

⦁ Винаги насърчавайте децата да ви споделят какво се е случило след дадена вечерна дейност, преди да си легнете.

⦁ Давайте си целувка за лека нощ.

⦁ Направете ръчно подарък за някой близък при специален случай.

⦁ Събирайте в папка песни, които семейството може да учи и пее заедно в колата или у дома.

⦁ Започнете семейно писмо, в което вашите роднини да се редуват да добавят нещо в него. Запазете писмата, за да направите книга за семейни събирания.

⦁ Предоставяйте редовно на всяко дете време, в което да си ляга петнадесет минути по-късно от другите деца, за да прекарва време насаме с родителите или планирайте „излизане на среща“ с всяко дете.

⦁ Създавайте ваши собствени празници по личен повод.

⦁ Направете знаме за всеки член на семейството, по възможност проектиран от тях, което да бъде развявано у вас при специални случаи.

⦁ Сложете специална чиния, чаша или купа по време на вечеря пред член от семейството, който има повод или причина да празнува.

⦁ Възлагайте на татко и децата да приготвят закуска в събота сутрин, за да може мама да си почива.

⦁ Отделете една вечер от седмицата за „Нощ за четене на глас“. Изберете подходяща книга и четете на глас, заедно като семейство, за предварително определен период от време.

⦁ Отделяйте време за семейни свидетелства или изучаване на Евангелието.

Почерпка: Тарт с мандарини и бадеми 

Основа:

1 1/4 ч.ч. брашно

1/3 ч.ч. захар

1 ч.л. настъргана кора от мандарина или портокал

1/4 ч.л. сол

8 с.л. краве масло, студено, нарязано на кубчета

1 голям жълтък (запазете белтъка за плънката!)

Плънка:

1/2 ч.ч. настъргани бадеми

1/3 ч.ч. захар

2 яйца

1 белтък

1/2 ч.ч. сок от мандарини (около 3 мандарини) или портокалов сок

кората на 3 мандарини (около 3 ч.л.)

100 г. шоколад, начупен

Начин на приготвяне: 

Смесете продуктите за основата. Разстелете тестото върху предварително намазана с масло форма за тарт (кръгла тавичка за печене с диаметър 28 см), надупчете навсякъде тестото с вилица, след което изпечете на 200°C за 18–20 минути. Оставете настрана. Намалете фурната на 190°C. Изпечете бадемите във фурната за 3-5 минути. Оставете да се охладят. Смесете бадемите с 1/3 ч.ч. захар в кухненския робот и миксирайте, докато бадемите се смелят. Добавете яйцата, белтъка, сока от мандарини и кората. Бъркайте, докато се смесят добре. Поръсете половината шоколад върху основата. Излейте мандариновата плънка върху основата. Изпечете тарта на 190°C за 25-30 минути. Плънката трябва да се е втвърдила. Разтопете оставащия шоколад и го поръсете отгоре.