Да се научим да слушаме

Идеи за урок за по-малки деца

Тема: Да се научим да слушаме 

Песен: „Когато слушам със сърцето“ (Сборник детски песни, Допълнителни материали, с. 9)

Дейност 

 Игра за слушане

Изработете свой собствен телефон.  

Вземете две пластмасови чаши. Оставете децата да ги украсят както желаят. 

Пробийте дупка на дъното на едната чаша и прекарайте прежда през дупката. Направете същото и с втората чаша и помолете децата да застанат от двете страни на коридора и да опънат преждата между чашите.

Играйте на игра за слушане. Едно дете може да шепне в чашата и друго да слуша. Можете да направите „верига“ от телефони. Шепнете си един на друг и предавайте посланието около дома си.

По време на играта обсъждайте защо е важно да редуваме слушане с говорене, за да поддържаме разговор. Обяснете, че е много важно да слушаме, а не само да говорим, когато общуваме с някого. 

Опитайте се да повторите процеса, като използвате други две чаши, които не са свързани с прежда. Попитайте децата дали са усетили разлика. 

Обяснете, че точно както преждата свързва двете чаши и предава звука от тези, които говорят, до тези, които слушат, Светият Дух ни помага да общуваме с нашите приятели и близки, с нашите учители и с Бог.

Дадената по-долу история ще ви помогне да обясните на децата как могат да се вслушват в Светия Дух и как Бог ги слуша. Можете да я прочетете и обсъдите или като майката на Девън в историята, можете да задавате на децата въпроси, които ще им помагат да се научат да разпознават кога Светият Дух им говори. Ако е възможно, споменете скорошни преживявания, които детето ви е имало:

⦁ „Девън, време е да се подготвим за молитва.

⦁ Но аз съм готов.

⦁ Не, не си, Девън. Трябва да коленичиш, да прибереш ръцете си, да затвориш очи и тогава да се молиш. Трябва също да стоиш на едно място. Така показваш уважение към Небесния Отец.

Девън пусна своето камионче, скръсти ръце и коленичи до майка си.

⦁ Как ме слуша Небесният Отец? Той има ли уши?

⦁ Да, има уши. Той те слуша, когато се молиш.

Девън се помоли и остана на колене с наведена глава и скръстени ръце за няколко секунди, след като беше приключил.

⦁ Той не ми отговаря. Сигурна ли си, че ме е слушал?

⦁ Небесният Отец обикновено отговаря на молитвите ни, като говори на сърцата и умовете ни вместо на ушите ни. Той прави това чрез Светия Дух. Девън, как се чувстваш, когато споделяш?

⦁ Щастлив.

⦁ А как се чувстваш, когато направиш нещо лошо, например да си хвърляш играчките?

⦁ Чувствам се зле.

⦁ Светият Дух ни помага да имаме такива чувства, за да разпознаваме правилното от погрешното. Той също така ни помага да получаваме идеи какво можем да правим, за да бъдем по-щастливи. Има и други начини, по които можем да знаем, че Небесният Отец слуша какво Му казваме. Помниш ли как Той помогна на баба да се почувства по-добре, след като получи свещеническа благословия?

⦁ Да, радвам се, че баба се почувства по-добре.

⦁ Това, че не чуваш Небесния Отец да ти говори, не означава, че Той не те слуша, когато Му говориш. Той ти изпраща топли и добри чувства, за да знаеш, че те слуша.

Девън се почувства щастлив.

⦁ Сега знам, мамо. Небесният Отец ме слуша.

(„He is listening“, от Алисън Дж. Инглънд, „The Friend“, юни 2010 г.)

Помогнете на децата си да разберат, че Светият Дух им помага не само да слушат Бог, но и другите хора. Той ни помага да изразяваме един на друг чувствата и мислите си.

Почерпка: Хрупкав сладкиш с ябълки

Смесете и изсипете в кръгла тава с диаметър 20 см:

4 ч.ч. нарязани на тънко 

обелени ябълки

1 с.л. брашно

½ ч.ч. захар

1 ч.л. канела

За заливката:

¾ ч.ч. кафява захар

⅓ ч.ч. краве масло

¾ ч.ч. брашно

½ ч.ч. овесени ядки

½ ч.л. сода

½ ч.л. сол

Разпределете заливката върху ябълките. Печете в продължение на 30 минути на 175°C. Отгоре сложете сладолед или бита сметана.