Да се научим да слушаме

Идеи за урока

Тема: Да се научим да слушаме

Химн: „Слънце щом блести в'сърцето ти“ (Химни, № 144)

Дейност 

Прочетете Учение и завети 18:10 и Учение и завети 38:24–25. Попитайте: 

⦁ Защо всеки човек заслужава да бъде изслушван?

⦁ Как това да изслушваме другите показва обич и уважение към тях?

Помогнете на членовете на семейството си да осъзнаят, че е необходимо да се изслушват един друг, като направите следното:

Помолете един член на семейството да излезе отпред, да застане точно пред вас и да ви разкаже за нещо, което му се е случило през този ден. Когато започне да говори, запушете ушите си. Ако спре да говори, кажете: „Продължавай, слушам те“. След това си тананикайте или се отдалечете, докато той продължава да говори.

Обсъдете чувствата на двете страни в тази ситуация. Обърнете внимание, че да чуваме не е същото като да слушаме. Попитайте:

⦁ Как хората могат да разберат дали другите ги слушат? (Този, който слуша, гледа този, който говори и реагира на чутото с езика на тялото или с думи.)

⦁ Как се чувствате, когато някой наистина ви слуша?

Обяснете, че има разлика между това просто да слушаме и да слушаме ефективно. Обсъдете какво означава да слушаме ефективно. След това прочетете следния цитат:

„Слушайте ефективно. Това означава да слушате внимателно другите, както е правил Спасителят. Да слушаме с пълно и искрено внимание също така ни помага да изразяваме своята обич и загриженост“. Старейшина Томас С. Монсън като член на Кворума на дванадесетте обяснява: „Да слушаме не означава да бъдем пасивни. Активно да слушаме някого изисква воля, концентрация и голямо усилие на ума. Наградите са много, защото само тогава наистина се научаваме да разбираме“.

Да слушаме ефективно също така означава да се вслушваме внимателно в нашепванията на тихия и тънък глас (вж. У. и З. 84:88). Когато се вслушваме в подтиците на Духа, ние показваме готовността си да следваме Господ“ („Building Bridges“, New Era, ноем. 1985 г., с. 66).

Насърчете всички членове на семейството през седмицата наистина да слушат, когато някой им говори.

Почерпка: Хрупкав сладкиш с ябълки 

Смесете и изсипете в кръгла тава с диаметър 20см:

4 ч.ч. нарязани на тънко обелени ябълки

1 с.л. брашно

½ ч.ч. захар

1 ч.л. канела

За заливката:

¾ ч.ч. кафява захар

⅓ ч.ч. краве масло

¾ ч.ч. брашно

½ ч.ч. овесени ядки

½ ч.л. сода

½ ч.л. сол

Разпределете заливката върху ябълките. Печете в продължение на 30 минути на 175°C. Отгоре сложете сладолед или бита сметана.